vestnik

Županu očitajo izsiljevanje

M.V., 13. 8. 2020
Marina Vrbnjak
Skupina svetnikov občinskega sveta je prepričana, da selitev vrtčevskih otrok na tretjo lokacijo ni potrebna, in pričakuje, da bodo tri skupine vrtca začasno – do začetka gradnje dodatnega štirioddelčnega vrtca – ostale v prostorih OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici.
Aktualno

Svojo odsotnost na šesti izredni seji, ki bi se morala včeraj odviti v prostorih kulturnega in upravnega središča v Svetem Juriju ob Ščavnici, je predčasno - z dopisom - napovedalo kar sedem občinskih svetnikov od enajstih.

Predlagani dnevni red je predvideval, da svetniki podajo soglasje k sistematizaciji delovnih mest v Vrtcu Sonček ter odobrijo fleksibilni normativ v vrtcu za šolsko leto 2020/2021. Obravnavali in sprejeli naj bi tudi osnutek Odloka o turistični in promocijski taksi v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici.

Županu očitajo kršenje poslovnika občine

Kot je skupina svetnikov zapisala v obrazložitvi, so konec julija podali pisno zahtevo za sklic izredne seje občinskega sveta, ki pa jo je župan Anton Slana zavrnil. Enako naj bi storil ob njihovi pobudi, da včeraj sklicano izredno sejo prestavi na dan prej, prav tako pa naj bi ponovno ignoriral njihove zahteve in s tem kršil poslovnik občine. Moti jih tudi, da Odbor za gospodarstvo pred sklicano sejo ni prejel v obravnavo gradiva glede sistematizacije delovnih mest in oblikovanja oddelkov vrtca. Odbor za gospodarstvo in Odbor za negospodarstvo in javne službe družbenih dejavnosti naj tudi ne bi obravnavala Odloka o turistični in promocijski taksi v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici, ki je predstavljal temeljno točko na tej izredni seji.

Selitev otrok na tretjo lokacijo ni potrebna

V prejetem gradivu za sejo jih je še zmotilo, da občina skupaj z javnim vzgojno-izobraževalnim zavodom OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici išče oziroma se je že dogovorila za tretjo lokacijo, na kateri bi namestila otroke iz vrtca. »V šolskem letu 2020/21 bo matična osnovna šola na podlagi vpisanih otrok oblikovala 17 rednih oddelkov in 2,4 oddelka podaljšanega bivanja, skupaj 19,4 oddelkov. S tem javni vzgojno-izobraževalni zavod OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici v prostorih osnovne šole ne bo mogel zagotoviti prostorov za tri oddelke vrtca, ampak lahko zagotovi le prostor za en oddelek, za druga dva prostora bo treba skupaj z ustanoviteljem, Občino Sv. Jurij ob Ščavnici, poiskati ustrezno lokacijo,« so namreč zapisali v vlogi, ki jo je podpisal ravnatelj Marko Kraner. Dodatno je navedeno, da se bo v primeru, da se gradnja vrtca prične v letu 2020, predšolska dejavnost v šolskem letu 2020/21 izvajala na dveh lokacijah, in sicer štirje oddelki na lokaciji obstoječega vrtca in trije oddelki v prostorih osnovne šole.

kus-sveti-jurij-ob-ščavnici, sveti-jurij-ob-ščavnici, občina-sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
Večina občinskih svetnikov je obstruirala šesto izredno sejo, ki jo je župan sklical v prostorih Kulturno upravnega središča v Svetem Juriju ob Ščavnici.

»Zaradi tega smo prepričani, da selitev vrtčevskih otrok na tretjo lokacijo ni potrebna, saj v gradivu jasno piše, da če se začne vrtec graditi v letu 2020, lahko tri skupine ostanejo v šoli. Nikjer niste navedli, do kdaj mora biti vrtec zgrajen. Poleg tega bi preureditev in prilagoditev prostorov za normalno bivanje otrok predstavljala velik strošek za občino (nove zaposlitve, oprema, igrala, prilagoditev stranišč in umivalnic, preureditev gretja, nov avtomobil) in še mnogo manjših stvari, ki jih je treba postoriti in zagotoviti pred vselitvijo otrok na novo lokacijo. Tudi talna konstrukcija v tretjem objektu ni zgrajena po zahtevah bivanja otrok vrtca,« so zapisali svetniki Branko Domajnko, Ivan Fras, Srečko Hecl, Mirko Ljubec, Valentina Marinič, Darko Trbuc in Slavica Trstenjak, ki županu očitajo tudi, da želi s preselitvijo otrok na tretjo lokacijo prikazati svojo manipulacijo glede potreb po velikem vrtcu in s tem izsiljuje občinski svet.

Župan je sicer pred kratkim izjavil, da vrtca, ki so ga potrdili s sprejemom proračuna za leto 2020, v svojem mandatu ne misli graditi. »Da bi se podal v gradnjo štirioddelčnega vrtca, za katerega že vnaprej vemo, da ne bo zagotavljal zadostnih kapacitet in dodatnih primernih prostorov, se mi zdi škodljivo za občino,« je pojasnil. Pripravljen je podpisati in se podati le v gradnjo vrtca po drugi varianti, ki zagotavlja več oddelkov, večje igralnice in dodatne prostore.

Skupina občinskih svetnikov je sicer danes podala nov predlog za sklic sedme izredne seje.
občinska-seja anton-slana izredna-seja sveti-jurij-ob-ščavnici