vestnik

Župnijska Karitas Dokležovje praznovala

Jože Žerdin, 30. 10. 2019
Jože Žerdin
Župnijska Karitas Dokležovje praznovala 20-letnico delovanja.
Aktualno

Župnijska Karitas Dokležovje, ki letos obeležuje 20-letnico delovanja, je bila ustanovljena na pobudo tedanjega župnika Antona Horvata in ob pomoči Župnijske Karitas Beltinci.

Ob osrednjem praznovanju je sveto mašo v župnijski cerkvi Sv. Štefana v Dokležovju daroval murskosoboški škof Peter Štumpf, ki se je vsem sodelavcem tudi zahvalil za neumorno delo. Sprva so se člani župnijskega Karitas Dokležovje povezali z ostalimi župnijskimi Karitasi iz dekanije Lendava, skozi srečanja in pogovore pa so si pridobivali potrebne izkušnje.

karitas, dokležovje, obletnica
Jože Žerdin
Župnijska Karitas Dokležovje praznovala 20-letnico delovanja.

Njihovi začetki so bili usmerjeni na obiske bolnikov in osamljenih, pomagali so jim tudi pri nabavi kurjave in ozimnice. Sčasoma so se povezali z Občino Beltinci, Krajevno skupnostjo (KS) Dokležovje ter društvi v vasi, prostore za delovanje jim je v uporabo dala ravno KS. 

Kot je povedal vodja župnijske Karitas Dokležovje Simon Horvat, so v letih delovanja postavljali pomembne mejnike na vseh področjih. Prav tako imajo deset redno aktivnih članov in nekaj občasnih sodelavcev, ki pomagajo pri razdeljevanju hrane ter obiskih bolnikov. Tesno so povezani tudi s škofijsko Karitas Murska Sobota. 

karitas, dokležovje, obletnica
Jože Žerdin
Župnijska Karitas Dokležovje praznovala 20-letnico delovanja.

Ker se prijavljajo tudi na razpise Občine Beltinci za humanitarne organizacije, so lahko razširili svoj program delovanja. Tako že vrsto let obdarujejo novorojence, ob binkoštih v cerkvi pogostijo bolnike, brezposelnim pomagajo pri plačilu položnic, posebno pozornost pa namenjajo obiskom vseh iz Dokležovja,, ki so stari 90 ali več let. Zelo dobro sodelujejo tudi s podružnično osnovno šolo, vsako leto jih obdarijo s šolskimi potrebščinami. 

karitas, dokležovje, obletnica
Jože Žerdin
Skozi fotografije je bilo prikazano dvajsetletno delovanje župnijskega Karitasa.

Aktivni so tudi pri vključevanju v širše akcije zbiranja pomoči za žrtve poplav in požarov ter za begunce. Vsako leto se vključujejo v dobrodelni škofijski Klic dobrote. Njihovo dvajsetletno delo je bilo skozi fotografije predstavljeno na panoju na župnijskem dvorišču. 

Dokležovje karitas obletnica
Kaj zdaj berejo drugi