vestnik

Škof Štumpf cankovskega duhovnika Benkoviča pošilja za eno leto v Stično

D. N., 7. 7. 2020
Nataša Juhnov
Pred dobrim letom je bil Benkovič premeščen na Cankovo.
Aktualno

Že pred dnevi smo prejeli informacijo o tem, da je župnik Alojz Benkovič, ki je opravljal duhovniške dolžnosti v župnijah na Cankovi in v Kuzmi, prejel s strani soboškega škofa ordinarija dr. Petra Štumpfa dokument na devetih straneh oziroma dekret, s katerim so mu preklicane duhovniške pravice z dodanim kazenskim pravom, naložena pa mu je tudi pokora, in sicer umik za eno leto v Stično.

Iz soboške škofije so poslali izjavo za javnost, v kateri pišejo, da je bila omenjena Odločba preklica duhovniških pravic z dodanim kazenskim predpisom, s katerim se od duhovnika zahteva način življenja, ki je skladen z njegovimi duhovniškimi dolžnostmi, izdana po tem, ko je bil duhovnik Benkovič s strani ordinarija večkrat opomnjen in mu je bil omogočen čas za premislek za prenehanje vztrajanja v neprimernih ravnanjih, ki pomenijo nepravilnosti in kršitve v smislu Zakonika cerkvenega prava. Odločbo na devetih straneh je s strani škofa ordinarija duhovnik Benkovič prejel že prejšnji torek, vendar zaradi premisleka in priprave ustreznega odgovora ni želel prej podati informacij za javnost. Z odločbo mu je namreč preklicana pravica javnega maševanja, pridiganja, spovedovanja in delitev drugih zakramentov ter zakramentalov. 

84a73535382d5263aee8e25dc5924618
Nataša Juhnov
Škof Peter Štumpf je pred dobrim tednom obvestil župnika Benkoviča o preklicu njegovih duhovniških pravic.

O tako imenovanem dekretu, ki ga je Benkovič dobil, je pri nedeljski sveti maši obvestil tudi farane Cankove, tamkajšnji župnijski svet pa je včeraj zvečer sklical izredno sejo. Kot smo izvedeli, se večina faranov ne strinja z škofovim dekretom oziroma s tem, da bi moral duhovnik ponovno oditi, po tem, ko je bil na Cankovo in v Kuzmo premeščen šele pred dobrim letom. Želijo si namreč, da bi ostal v župnijah vsaj še leto dni, saj se jim ne zdi pošteno, da bodo ponovno ostali brez duhovnika. Z Benkovičem so bili namreč v dobrih odnosih, saj je bil dostopen do vseh.

V odločbi, ki jo je Benkovič prejel, mu je s strani škofa naložena pokora, ki jo mora opraviti v času enega leta. Kot nam je pojasnil duhovnik, mu 20. julija preneha služba v župnijah Cankova in Kuzma, 21. julija pa mora oditi za eno leto v Stično. "Po enem letu prestajanje te pokore bo škof Štumpf videl, ali bo imel kakšno delo zame, prav tako bo ocenil, kolikšno je bilo oškodovanje župnije v Beltincih, česar me še vedno obtožuje. To bi potem moral plačati z lastnim premoženjem," je še povedal. 

Škofu Štumpfu je medtem tudi župan Občine Cankova Danilo Kacijan poslal pisno vabilo, v katerem ga je zaprosil za uradno srečanje in razjasnitev vseh okoliščin. 

Več podrobnosti pa v četrtkovi številki Vestnika. 

alojz-benkovič peter-štumpf preklic-duhovniškega-poklica