vestnik

Župnik Benkovič ostaja suspendiran, v Stično ni šel

D. N., 27. 7. 2021
Nataša Juhnov
Alojz Benkovič je še vedno suspendiran.
Aktualno

Minilo je eno leto, odkar je murskosoboški škof Peter Štumpf izdal dekret oziroma Odločbo preklica duhovniških pravic z dodanim kazenskim predpisom župniku Alojzu Benkoviču, ki je takrat služboval v župnijah na Cankovi in v Kuzmi. 20. julija lani je bil Benkovič z dekretom razrešen nalog župnika v omenjenih župnijah, prav tako bi moral eno leto bivati v cistercijanski opatiji Stična. Ker je odločbo zavrnil, je bil 11. julija lani suspendiran v smislu kan. 1331 Zakonika cerkvenega prava.

Benkovič je navajanja, da je odločbo zavrnil, že takrat ostro zanikal, pojasnil je, da je le zaprosil za dopolnitev odločbe, saj ta po njegovem mnenju ni bila popolna. Kot nam je pojasnil sedaj, drži, da se na enoletno bivanje v Stično ni odpravil, prav tako drži, da se je pritožil na izdan škofov dekret. "Nisem se pritožil po sodni poti, postopki tako tečejo v skladu z Zakonikom cerkvenega prava. Na odločitev še čakam, od takrat pa se ni zgodilo čisto nič. Z mano od takrat pristojni niso spregovorili niti besede, zato niti ne vem, kaj bo v prihodnje," tako Benkovič, ki ostaja še naprej suspendiran. To pomeni, da mu je bila preklicana tudi pravica do javnega maševanja, pridiganja, spovedovanja in delitve drugih zakramentov in zakramentalov. "Moj položaj trenutno je nikakšren, če lahko tako povem, to pomeni, da sem trenutno brezposeln. Ne ukvarjam se z ničemer drugim," je še dodal in pojasnil, da o izstopu iz duhovništva kljub temu ne razmišlja. "Vsekakor si v duhovništvu želim ostati." 

3e529d4f6232d904315a4caa3e219157
Arhiv Vestnika
Alojz Benkovič je še vedno suspendiran.

V lani izdanem dekretu je bilo še zapisano, da bo škof ocenil, kolikšno je bilo oškodovanje beltinske župnije, ki jo je Benkovič prej vodil, od tam pa bil premeščen, ta dolg pa bi moral potem poplačati s svojim premoženjem. Na naše poizvedovanje, ali je v zvezi s to odločitvijo znanega kaj več, pa župnik odgovarja, da o tem ne ve nič. "Kot rečeno, se od lanskega leta ne dogaja nič, prav tako na žalost ne vem nič, kaj bo v prihodnje," je še sklenil. 

Celotno zgodbo, ki se je dogajala lani in o kateri smo tudi poročali, si lahko preberete tu.

alojz-benkovič suspenz župnik
Kaj zdaj berejo drugi