vestnik

(BIRMA) So starši krivi, da otroci ne gredo k birmi?

Vestnik, 20. 5. 2021
Župnija Radenci
Odločitev župnika Boštjana Ošlaja je prizadela skoraj polovico otrok, ki so prejem zakramenta pričakovali.
Aktualno

Župnik Ošlaj naj bi ocenjeval versko življenje celotne družine. "Po njegovih besedah smo starši krivi, da otroci ne gredo k birmi," je povedala mama enega od otrok. To naj bi jim povedal na sestanku, ki ga je sklical samo za starše "porednih" otrok.

Pred kratkim smo pisali o tem, da je odločitev župnika pri Svetem Juriju ob Ščavnici Boštjana Ošlaja, da bodo lahko k birmi pred poletjem šli le izbrani otroci, vznejevoljila starše in prizadela skoraj polovico otrok, ki so prejem zakramenta pričakovali. »O njegovi odločitvi sploh nismo bili obveščeni, ampak smo to izvedeli po sestanku, ki ga je organiziral samo za starše 'pridnih' otrok,« nam je takrat povedala ena izmed mam, ki se ne želi javno izpostaviti. Župnik je menda otroke razdelil na »pridne« in »poredne«, kot se je izrazil, s tem pa ustvaril razkol med otroki in vznemirjenje pri starših. Tako imenovani pridni bodo po njegovi odločitvi zakrament birme prejeli 19. junija, preostalim pa bo ta možnost dana šele jeseni.

»V času epidemije sem kljub omejenim možnostim iskal različne načine, kako ljudem in otrokom približati in utrjevati vero, tudi preko kateheze, ki je potekala na daljavo, da se priprava in verska vzgoja ne prekineta. Vsak otrok je dobil na elektronsko pošto staršev tedensko spodbudo in nalogo. Večina je redno sodelovala, odgovarjala in pošiljala odgovore. Druga polovica pa se na povabila v sedmih mesecih ni odzvala niti enkrat,« je takrat poudaril Ošlaj, ki pri svoji odločitvi uživa podporo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa.

sveti-jurij-ob-ščavnici, birma, cerkev
Marina Vrbnjak
V Župniji Sveti Jurij ob Ščavnici bodo slovesnost birme očitno imeli v dveh terminih. Foto Marina Vrbnjak

Sklical je nov sestanek 


Birma po njegovih besedah, kot vsak drugi zakrament, zahteva resno pripravo. »Če to velja za šoferski izpit in za vse poklice in druge veščine, velja to tudi za prejem zakramentov.« Da bi odločitev in možnosti, ki so jim dane, pojasnil tudi staršem »porednih« otrok, je župnik Župnije Sveti Jurij ob Ščavnici sklical sestanek še zanje. »Povedal je, da bodo 'poredni' šli k birmi takrat, ko bodo starši versko pripravljeni. Mogoče bo to septembra, lahko pa tudi drugo leto,« je po sestanku povedala naša sogovornica. Pri tem naj bi zanikal, da je razlog nesodelovanje oziroma neopravljanje nalog v času epidemije, kot je zapisal v odgovorih našemu mediju. »Rekel je, da je ocenjeval versko življenje celotne družine, da pa lahko, če želimo, da otrok prejme zakrament birme junija, pridemo k njemu na individualni sestanek. Po njegovih besedah smo starši krivi, da otroci ne gredo k birmi,« je še dejala mama enega od otrok. Pri tem po njenih besedah ni pojasnil, kaj pomeni »versko pripravljeni«.

Župniku Boštjanu Ošlaju smo poslali še dodatna vprašanja o tem, kakšen naj bo zgled staršev, da bodo otroci zakrament smeli prejeti, in zakaj si je glede nekaterih otrok po osebnem pogovoru s starši premislil, vendar odgovorov nismo prejeli.

sveti-jurij-ob-ščavnici župnija-sveti-jurij-ob-ščavnici boštjan-ošlaj