vestnik

40 odstotkov manj žrtev bi bilo, če bi uporabljali varnostne pasove

Vestnik, 3. 3. 2020
AVP
Policisti vse do 15. marca opravljajo poostren nadzor nad uporabo varnostnega pasu.
Črna kronika

Policisti bodo vse do 15. marca opravljali poostren nadzor nad uporabo varnostnega pasu.

V teku je dvotedenska preventivna akcija, namen katere je povečati rabo varnostnega pasu, ki lahko rešuje življenja. "Policisti bomo po vsej Sloveniji poostreno preverjali, ali uporabljate varnostni pas tako na sprednjih kot tudi zadnjih sedežih, preverjali bomo tudi pravilno rabo zadrževalnih sistemov. Pozorni pa bomo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi morda lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev," pojasnjujejo. 

Med glavna cilja akcije so uvrstili zmanjšanje števila mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah in povečanje uporabe varnostnega pasu v osebnih in tovornih vozilih ter avtobusih.

Ob tem so na policiji postregli še z nekaj podatki o tem, kaj varnostni pas pravzaprav pomeni. Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, na naše telo deluje enaka sila, kot če bi padli 10 metrov globoko, pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča. Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h. Strokovnjaki so tudi ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

Uporaba pasu za polovico zmanjša tveganje za smrtno žrtev, za skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih. 

varnostni pas, preventivna akcija
Pixabay
Pripeti morajo biti vsi v vozilu.

Policija izpostavlja naslednja pravila: 

- vozniki in potniki morajo biti med vožnjo vedno pravilno pripeti

- pripnite se na vseh vožnjah, tudi najkrajših

- pripnite se na vseh sedežih v vozilu, to velja tako za voznika kot tudi potnike na sprednjem ali zadnjem sedežu

- voznik naj vedno, preden spelje, preveri, ali so vsi potniki pripeti z varnostnimi pasovi, saj je njihova varnost tudi njihova odgovornost

- med vožnjo moramo biti pripeti v vseh vozilih, tako na avtobusih, v tovornih vozilih, v kombijih itd.

varnostni-pas preventivna-akcija slovenska-policija