vestnik

Preiskava ropa v Veržeju: Aretirali so ga pred očmi petletne hčerke

ABE, 20. 5. 2020
Jure Zauneker
Rop v Veržeju.
Črna kronika

Damjan Jerebic zavrača očitek, da je 12. decembra lani oropal pošto v Trnovski vasi pri Ptuju. Rop pošte v Veržeju 20. novembra še vedno v predkazenskem postopku.

Na okrožnem sodišču na Ptuju poteka sojenje 32-letnemu Damjanu Jerebicu iz Ižakovec, obtoženemu ropa pošte v Trnovski vasi pri Ptuju decembra lani. Sodišče v Murski Soboti pa proti Jerebicu še ni sprožilo preiskave za rop v Veržeju, ki se je zgodil 20. novembra. Ko bo sodišče na daljavo opravilo zaslišanje, bo proti Jerebicu stekla preiskava.

Rop pošte Veržej 1
PU Murska Sobota
Storilec ropa v Veržeju, kot ga je upodobil fotorobot.

Murskosoboško sodišče za zdaj še ni odločilo, ali je tožilska zahteva za uvedbo preiskave sploh utemeljena. Primer ropa v veržejski poštni poslovalnici je tako še vedno v predkazenskem postopku, čeprav so se soboški in mariborski kriminalisti po Jerebičevi aretaciji na tiskovni konferenci pohvalili, da so prijeli storilca, ki ima poleg ropa v Trnovski vasi na vesti še rop v Veržeju.


Jerebica sta kriminalista Policijske uprave (PU) Murska Sobota aretirala v Bakovcih, kakšni dve uri in pol po ropu v Trnovski vasi. Takrat niso imeli še nobenega materialnega dokaza o njegovi krivdi, svoje sume so utemeljili zgolj z informacijo, ki jim jo je dal krajan Trnovske vasi. Ta je že pred ropom poklical svojega znanca policista, zaposlenega na Policijski postaji (PP) Lenart, in ga opozoril na sumljivo vedenje moškega, ki se je v modrem avtu zadrževal pred cerkvijo in pošto ter fotografiral okolico. V vasi so ga videli 5. in 10. decembra, nazadnje pa je občan policista na modri beemve – z istimi registrskimi tablicami kot predhodno – opozoril nekaj ur pred ropom. Policist PP Lenart je poklical kolege na Ptuju. Ker sta bili tisti hip obe patrulji PP Ptuj zasedeni, policisti niso mogli nemudoma na kraj. Odločili so se, da gredo preverit dogajanje takoj, ko bo mogoče, a jih je ropar medtem že prehitel.

veržej, rop-pošte
Jure Zauneker
Rop v Veržeju.

»Nisem kriv, ni pošteno«
Jerebic je po očitkih iz obtožnice iz pošte v Trnovski vasi odnesel 1275 evrov. Že večkrat obravnavan zaradi premoženjskih deliktov in mamil je na sodišču zavrnil krivdo. »Nisem kriv, ni pošteno, da sem v priporu za nekaj, česar nisem naredil,« odločno zavrača očitke o ropu. V preiskavi se je branil z molkom, na sojenju na Ptuju pa povedal, da je imel poleg beemveja še mercedesa, ki se mu je pokvaril. »Tisti dan sem z beemvejem pobral sorodnika v Sobetincih, da bi on mojega beemveja peljal domov, jaz pa mercedesa. Kaj je on počel, medtem ko sem jaz popravljal avto, ne vem. Tisti dan sem bil doma ob 17.10. Hčerka me je prosila, naj jo peljem gledat božično okrasitev, ustregel sem ji, nakar me je policija med vožnjo aretirala, vpričo otroka. Razlog za prijetje mi ni bil pojasnjen, ob pomanjkanju dokazov mi je policija zavestno kršila pravice,« je v svojem zagovoru razložil senatu, ki mu predseduje sodnica Marjana Kosi.

križevci-pri-ljutomeru, rop-banke, deželna-banka
Nataša Juhnov
Oboroženi moški je preteklo sredo vstopil v prostore bančne poslovalnice v Križevcih pri Ljutomeru in od zaposlenih zahteval gotovino.

Preiskovalci so utemeljili kazensko ovadbo Jerebica na najdenih oblačilih, ki se ujemajo z roparjevimi na posnetku, ker pa so jih policisti našli šele dan po njegovem prijetju, je Kosijeva dva kriminalista PU Muska Sobota podrobno izprašala o okoliščinah aretacije. Operativno-komunikacijski center (OKC) mariborske policijske uprave je policista kriminalista napotil v izsleditev točno določenega osumljenega, iskati sta morala Jerebica in njegov beemve, sta pričala kriminalista. Avto sta izsledila v Bakovcih, na dvorišču hiše, kjer obdolženi biva z ženo in otrokom. Aretirala sta ga šele po tem, ko se je odpeljal z dvorišča in je bila z njim v avtu tudi petletna hči. »Avto ste izsledili pri njem doma. Zakaj niste takoj reagirali in mu odvzeli prostosti?« je sodnica preverila pri kriminalistu, ki je Jerebica izvlekel iz avtomobila. »Pogoji za vstop v stanovanje so jasni. Vsi tukaj danes vemo, kakšni so,« ji je odvrnil eden od kriminalistov. Pri tem je mislil na to, da bi v hišo osumljenega smel vstopiti le, če bi imel odredbo sodnika ali bi Jerebica videl neposredno pri ropu in bi bila njegova dolžnost, da ga neposredno zasleduje – tudi v stanovanje.

Rop banke v Križevcih
Oboroženi moški je preteklo sredo vstopil v prostore bančne poslovalnice v Križevcih pri Ljutomeru in od zaposlenih zahteval gotovino. Po zadnjih podatkih policije je bil neznani storilec visok okoli 190 centimetrov. Oblečen je bil v sivo trenirko s kapuco. Na hlačah je imel črno črto, čez zgornji del trenirke pa je imel oblečeno črno majico s kratkimi rokavi. Nosil je kapuco in masko, po ropu pa je poslovalnico zapustil peš, so sporočili iz PU Murska Sobota. Policisti so skušali storilca prijeti s pomočjo cestnih zapor, v iskanje je bil vključen tudi policijski helikopter. PU Murska Sobota poziva vse, ki bi o storilcu ali ropu kar koli vedeli, naj to sporočijo na interventno številko policije 113, najbližjo policijsko postajo ali anonimni telefon 080 1200.

sojenje ptuj