vestnik

Avtomobile kradli v Italiji, Romuna ujeli v Dolgi vasi

ABE, 13. 2. 2019
Pums
Ukradeno vozilo BMW X5
Črna kronika

Pomurski in madžarski policisti ujeli storilce, ki so v Italiji ukradli avtomobila. Pri enem od njih so našli elektronske naprave in pripomočke za tatvino novejših in dražjih vozil.

Policisti Policijske postaje za izravnavalne ukrepe Murska Sobota so v nedeljo dopoldne med kontrolo prometa v Dolgi vasiustavili in kontrolirali osebni avtomobil BMW coupe, moldavskih registrskih številk, ki gaje vozil Romun. Pri njem so našli elektronske naprave in pripomočke, ki se uporabljajo za tatvino novejših in cenovno dražjih vozil. Policisti so v postopku nato ugotovili, da je skupaj še z dvema osebama v Italiji ukradel dve vozili.



»Z zbiranjem obvestil sougotovili, da je 30-letnik iz Italije protiMadžarskipotoval s še dvema neznanima storilcema, s katerima je v Italiji ukradel osebni voziliBMW X5 in Toyoto Prius. Ugotovitve so kriminalistiposredovalimadžarskim varnostnim organom, ki so obe vozili v bližini meje z Romunijo ustavili in kontrolirali. Pri identifikacijskem postopku obeh vozil sougotovili, da gre za isti vozili, kista bili ukradeni v Italiji,« so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota. Policisti so državljana Romunije, ustavljenega v Dolgi vasi, s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja velike tatvine in kaznivega dejanja izdelovanjain pridobivanjaorožja in pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje, privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

a9aab5c5eb2742f02cb479ca37360796
Pums
Ukradena Toyota Prius


Policisti so sicer že zaznali poskuse tatvine avtomobilov s posebnimi napravami, ki so motile signal, medtem ko so avte zaklepali ali odklepali njihovi lastniki. Pri vozilih, ki imajo možnost daljinskega odklepanja in zaklepanja, ob pritisku na gumb daljinca uporabnik pošlje signal vozilu, naj se zaklene ali odklene. Če nekdo moti ta signal, recimo z drugim podobnim oddajnikom signala, z motilcem, sprejemnik v vozilu ne more sprejeti signala ter vozila ne zaklene ali odklene. Tatovi potem bodisi iz notranjosti izmaknejo vredne predmete ali pa poskušajo avto ukrasti. Storilci za tako imenovane skenerje ali motilce pogosto uporabijo orodja oziroma pripomočke, ki so v prosti prodaji, in katerih namen je sicer popolnoma drug, zato jih prilagodijo svoji uporabi. Podatki o takšnih in drugačnih pripomočkih in orodjih pa so z nekaj truda dosegljivi na svetovnem spletišču.

Natasa Juhnov
Policisti so ujeli Romuna, ki je sodeloval v tatviniavtomobilov. 
policija avtomobil romunija tatovi temno
Kaj zdaj berejo drugi