vestnik

Bolnišnica Murska Sobota: Obsojen direktor Bojan Korošec

ABE, 11. 12. 2018
Aleš Cipot
Nepravnomočno je odločeno, da so med energetsko obnovo poslopij soboške bolnišnice obšli zakon. 
Črna kronika

Direktor murskosoboške bolnišnice Bojan Korošec je obsojen na pogojno kazen zaradi kaznivega dejanja na škodo Evropske unije v primeru domnevnih nepravilnosti med energetsko sanacijo bolnišnice. Korošec na sodišču zatrdil, da je ravnal kot dober gospodar. 

Na okrajnem sodišču v Murski Soboti so zaradi domnevnih nepravilnosti med energetsko obnovo Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS) na pogojne kazni obsodili direktorja bolnišnice Bojana Korošca ter Ivana Hercoga in Draga Štrafela, ki sta bila nadzornika energetske obnove. Sodišče je Korošcu izreklo pogojno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, Hercogu in Štrafeli pa pogojno kazen štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let.



V primeru je bil Korošec obtožen storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije, Hercog in Štrafela pa pomoči pri tem dejanju. Obtožen je bil tudi Boris Goldinskij, nekoč prvi človek murskosoboške družbe Blisk, ki je dobilo posel za izvedbo energetske sanacije bolnišnice, a ga je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo.
SBMS je leta 2010 dobila dobrih 4,8 milijona evrov nepovratnih sredstev iz evropskega in slovenskega proračuna za sofinanciranje energetske sanacije javnih stavb. Zaradi domnev, da pri obnovi ni bilo vse po črki zakona, je obnovo pod lupo vzelo tudi tožilstvo, ki je na okrajno sodišče vložilo obtožni predlog, v katerem je zapisalo, da so med energetsko obnovo SBMS v kotlovnico bolnišnice vgradili cenejše turbine za kogeneracijo – sočasno pretvarjanje zemeljskega plina v električno in toplotno energijo –, v zahtevkih ministrstvu za zdravje za poplačilo iz nepovratnih sredstev pa je bilo prikazano, kakor da so bile vgrajene dražje, kar je bilo naposled tudi plačano. Škode je bilo po oceni tožilstva za najmanj 14 tisoč evrov.

d299485c0076b77b71a5be7c602285f4
Nataša Juhnov
Nihče ni bil oškodovan, pravi direktor soboške bolnišnice Bojan Korošec.


Direktor SBMS Korošec se je na sodišču zagovarjal, da je ravnal kot dober gospodar: »To je bil velik projekt, ki so ga vodile naše strokovne službe. Šele ko sem videl, da je izvajalec del razlike v ceni turbin poračunal, sem opazil, da so bile pomotoma plačane dražje turbine. SBMS ni oškodovana, niti ni bil oškodovan nihče drug. Obnašali smo se transparentno in tako se vedno obnašamo. Vse je tudi pregledala Komisija za preprečevanje korupcije, ki v naših postopkih ni našla nobenega suma morebitnega koruptivnega ravnanja.«
Sodba sicer še ni pravnomočna. Več podrobnosti pa v novem, četrtkovem Vestniku.

zapor sojenje Bojan Korošec Splošna bolnišnica Murska Sobota