vestnik

21-letni Britanec med tihotapljenjem Iračanov večkrat trčil v policijsko vozilo

Vestnik, 21. 4. 2021
Jure Zauneker
Policija
Črna kronika

Stari znanec policije je v avtomobilu tihotapil pet Iračanov.

Kot sporočajo s PU MS, so ljutomerski policisti pri opravljanju nalog varovanja državne meje minuli petek okrog pol desetih zvečer v Srednji Bistrici ustavili voznika osebnega avtomobila znamke Opel Vectra, španskih registrskih oznak. Voznik je bil pozvan, naj izroči dokumente, a tega ni storil, temveč je z vozilom zapeljal vzvratno in namerno trčil v prednji del policijskega vozila ter nato odpeljal v smeri Črenšovcev in proti avtocesti. Voznik je med vožnjo večkrat nenadoma zavrl, zapeljal vzvratno in trčil v prednji del policijskega vozila ter med vožnjo trčil še v drugo službeno vozilo policije. "Odrejena je bila uporaba sredstva za prisilno zaustavljanje motornih vozil - stingerja, katerega je sprva obvozil v naselju Beltinci, drugega pa pri uvozu na avtocesto Gančani prevozil," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Peš pobegnil, v avtomobilu imel pet Iračanov

V nadaljevanju je nato s predrtimi pnevmatikami zaustavil vozilo v krožišču pred uvozom na avtocesto v smeri Maribora in peš pobegnil. Kljub intenzivni iskalni akciji ga policisti niso izsledili, pri kontroli vozila pa je bilo ugotovljeno, da je storilec prevažal družino, pet državljanov Iraka, ki so nezakonito prestopili državno mejo s Hrvaško. Kot še sporočajo s PU MS, je v nesrečah nastala materialna škoda, tujka pa se je med vožnjo lažje poškodovala, družina pa je zaprosila za mednarodno zaščito. Policisti so nato z zbiranjem obvestil ugotovili, da je bil voznik osebnega avtomobila 21-letni državljan Velike Britanije. O dogodku so policisti obvestili tuje varnostne organe. Naslednji dan, v soboto v jutranjih urah, so bili možje v modrem obveščeni, da je bil tujec prijet s strani avstrijskih varnostnih organov.

Stari znanec policije

Policisti so nato zoper tujega voznika podali kazenski ovadbi (prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države in kaznivega dejanja preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi) ter ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Državljan Velike Britanije je bil sicer s strani pomurskih policistov že obravnavan 1. aprila, in sicer so ga takrat ustavili policisti PP Gornja Radgona, kar pa ni upošteval in s pospešeno vožnjo nadaljeval po avtocesti A5, v smeri Murska Sobote, kjer je povzročil prometno nesrečo in s kraja peš pobegnil. Tujca so policisti izsledili in zoper njega izvedli postopke zaradi kršitve večih cestno-prometnih prekrškov in povzročitve prometne nezgode. Isto osebo so celjski kriminalisti obravnavali tudi v letu 2020, ko z osebnim avtomobilom ni zaustavil policistom in nadaljeval z agresivno vožnjo ter se večkrat namerno zaletel v službeno vozilo policije ter peš pobegnil s kraja. Zoper njega je bila na ODT Maribor podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.