vestnik

(DAJANJE PODKUPNINE) Županu Šlihthubru pogojna zaporna kazen. Plačati mora tudi 2260 evrov denarne kazni

Andrej Bedek, 5. 12. 2022
Vanesa Jaušovec
Francu Šlihthubru, županu Občine Gornji Petrovci, na soboškem sodišču sodijo še zaradi domnevnega oškodovanja upnikov v primeru komunalnega in gostinskega podjetja Pindža.
Črna kronika

Župan Občine Gornji Petrovci obsojen zaradi kaznivega dejanja podkupovanja.

Na soboškem okrožnem sodišču so v ponedeljek na šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let zaradi kaznivega dejanja dajanja podkupnine obsodili župana Občine Gornji Petrovci Franca Šlihthubra. Sodnica Natalija Goldinskij Husar je razsodila, da je Šlihthuber nameraval podkupiti županjo Občine Grad Cvetko Ficko, ko ji je v pogajanjih o plačilu njegovega dela kot koordinatorja v projektu gradnje vodovoda sistema B domnevno dejal: »Plačaj, pa boš tudi sama nekaj dobila.« Obsojeni župan mora plačati še 2660 evrov denarne kazni, s tem da sodba še ni pravnomočna.

Cvetka Ficko je Goldinskij Husarjevi izpovedala, da jo je Šlihthuber poleti 2018 v enem od lokalov v Murski Soboti nagovoril, naj mu izplača nagrado, ob tem pa bo sama dobila denar od tega. Šlihthuber jo je po njenih besedah sam poklical z namenom, da se srečata in pogovorita. Pred lokalom in v njem sta sicer spregovorila o več stvareh, se je na sodišču spominjala županja, glede izplačila nagrade pa mu je odvrnila, da mora preveriti dokumentacijo o projektu v prostorih občine.

Cvetka Ficko
Nataša Juhnov
Cvetka Ficko je izpovedala, da jo je Šlihthuber poleti 2018 v enem od lokalov v Murski Soboti nagovoril, naj mu izplača nagrado, ob tem pa bo sama dobila denar od tega.

»To je čista izmišljotina. Zagotavljam vam, da v letu 2018 nisem bil v tem lokalu, pravzaprav se v lokalih nikoli nisem srečal s to gospo. Nagrada za delo koordinatorja mi pripada, s tem so se strinjali župani vseh v projektu udeleženih občin. Denar za plačilo mojega dela ima Občina Grad na računu. Podobna nagrada je bila med drugim odobrena in izplačana tudi Boštjanu Zveru, ki je bil tehnični vodja Vodovoda sistema B. Enako so nagrajeni zaposleni v Občini Rogašovci, ki je kot občina zdaj nosilka projekta,« je v svoj zagovor navajal Franc Šlihthuber.

Cvetka Ficko mu ni hotela izplačati 70 tisoč evrov nagrade za opravljeno delo po pogodbi, ki jo je Šlihthuber podpisal z nekdanjim županom graške občine in nekdanjim direktorjem podjetja Vodovod sistema B Danielom Kalamarjem. Občina Gornji Petrovci je bila prva nosilka projekta, sledila ji je Občina Grad.

franc-šlihthuber, štefan-kuhar, okrožno-sodišče-v-murski-soboti
Vanesa Jaušovec
Francu Šlihthubru, županu Občine Gornji Petrovci, na soboškem sodišču sodijo še zaradi domnevnega oškodovanja upnikov v primeru komunalnega in gostinskega podjetja Pindža.

»Prva faza vodovoda je fizično res končana, vendar so nekatere finančne obveznosti še vedno odprte, zato ne moremo govoriti, da je projekt uspešen. Od izbire izvajalcev del oziroma podpisa pogodbe z njimi so v praksi vsa usklajevanja potekala tako, da smo se vsi udeleženci v projektu sproti sestajali na naši občini, kar pomeni, da koordinator ni bil več potreben. V arhivu tudi ni nobenih dokazil, da je bilo delo koordinatorja v preteklosti opravljeno,« je Fickova razlagala na sodišču.

Župan Občine Gornji Petrovci je že s tožbo terjal 70 tisoč evrov od Občine Grad za delo koordinatorja projekta vodovod sistema B, a je tožbo izgubil. »Šlo je za projekt, kot ga doslej še ni bilo. Uspel nam je velik dosežek za Goričko. Menim, da sem ogromno pripomogel k temu, da je vodovod zaživel. Z občinami je bil sklenjen dogovor, da se moje delo plača,« je pred izrekom sodbe še poudaril Šlihthuber.

sojenje franc--šlihthuber podkupnina