vestnik

Danijela so ugrabili, umorili in odložili v okolici Kranja

S.R., 2. 12. 2019
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Policija natančnega vzroka smrti Danijela Božića zaenkrat še ni razkrila, a eno je znano, bil je umorjen.

Koprska policija je v današnji izjavi za javnost pojasnila nekatere podrobnosti iz primera izginotja 35-letnega Danijela Božića iz Ljubljane, ki so ga policisti po dobrih dveh tednih, odkar je izginil, včeraj popoldne našli mrtvega v okolici Kranja. Da je šlo za nasilno smrt, smo že poročali. 

Dogajanje v Ankaranu

Vse skupaj se je začelo 15. novembra, ko so koprski policisti na območju Ankarana obravnavali kaznivi dejanji nasilništva in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. Tega utemeljeno sumijo 29-letnega državljana Slovenije in 29-letnega državljan Črne Gore, ki sta pretepla državljana Slovenije z območja Ljubljane in ga pri tem lahko telesno poškodovala. Kot je znano, je eden od nasilnežev pri tem uporabil pištolo, s katero je žrtev udarjal v glavo. Policisti so osumljenca pridržali, zadevo pa so prevzeli koprski kriminalisti, ki so v okviru preiskave ugotovili še, da je pretepenega Ljubljančana v Ankaran s svojim vozilom pripeljal Danijel Božić. Vozilo je ostalo v Ankaranu, v njem so bili tudi njegovi osebni dokumenti in mobilni telefon, o Danijelu pa ni bilo več ne duha ne sluha. Medtem ko so pretepeno žrtev še isti dan odpustili iz bolnišnice, nasilneža pa sta pristala v priporu, se je začelo iskanje pogrešanega 35-letnika. Na policijski postaji Vič so se namreč v soboto 16. novembra zglasili svojci, ki so dejali, da se jim od petka ni več oglasil na telefon, ni pa se tudi vrnil na domač naslov. Kriminalisti so zato vse sile usmerili v iskanje Danijela, ki, kot pojasnjujejo koprski policisti, ni bil osumljen sodelovanja v nasilnih kaznivih dejanjih v Ankaranu. 

Sled jih je vodila v Kranj

Nadaljnja preiskava kriminalistov je nakazala na sum, da je bilo v vse skupaj vpletenih več oseb in da bi lahko bil Danijel žrtev ugrabitve. Sled jih je vodila do Kranja, kjer so nato prišli do informacije o tem, kje bi se lahko Danijel nahajal. V sodelovanju z Generalno policijsko upravo so nato od 29. novembra do 1. decembra izvajali obsežne aktivnosti na širšem območju Kranja, v veliki iskalni akciji pa je sodelovalo več kot 200 policistov in kriminalistov ter 60 gasilcev in potapljačev. Pomagali so si tudi z droni, termovizijskimi kamerami, psi, detektorji in drugimi pripomočki. Včeraj malo po 11. uri se je uresničilo najhujše, ko so našli moško truplo v podobnih oblačilih, kot jih je pred izginotjem nosil pogrešani Danijel. Da je bil nedvomno žrtev nasilnega dejanja, je na kraju potrdil izvedenec za sodno medicino, forenzični laboratorij pa je danes prek analize DNK potrdil, da je pokojni dejansko Danijel. 

Policija natančnega vzorka smrti še ni razkrila, kriminalisti pa nadaljujejo z intenzivno preiskavo celotnega dogajanja. So pa pojasnili, da je bil Danijel najverjetneje umorjen že tistega usodnega dne v Ankaranu. Preiskavo so tako zdaj razširili še na ugrabitev in umor, zaradi še vedno aktivne kriminalistične preiskave pa več podrobnosti trenutno ne morejo podati. 

Več storilcev

Policija, ki zadevo obravnava prednostno, pa išče dodatne storilce, ki so sodelovali pri izvršitvi kaznivega dejanja, poroča STA.
Kot je namreč navedel vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič, je bilo storilcev očitno več, pri čemer se je njihov načrt glede ugrabitve ene osebe izjalovil, pri ugrabitvi druge osebe pa je očitno uspel. STA še poroča, da je glede motiva Jurič pojasnil še, da "odgovore iščemo predvsem v sporih, ki se nanašajo na kriminalno dejavnost". Nekatere od vpletenih oseb so v preteklosti tudi že obravnavali zaradi kaznivih dejanj, ne pa tudi umorjenega. 

Vodja koprskih kriminalistov je ob tem izpostavil še, da je netočno poročanje enega od hrvaških medijev, da je pogrešani umrl zaradi posledic pretepa v Ankaranu.