vestnik

Denar gasilcev v predsednikov žep?

Andrej Bedek, 25. 4. 2019
Nataša Juhnov
Denar, namenjen gasilcem v Občini Kuzma, je prvi mož gasilske zveze Drago Lovenjak menda spravil v svoj žep.
Črna kronika

Kriminalisti preiskujejo, kam je izginila gotovina z računa Gasilske zveze Kuzma.

Murskosoboški kriminalisti preiskujejo domnevne zlorabe pri delovanju Gasilske zveze Kuzma. Zaradi suma neupravičene uporabe tujega premoženja se je v preiskavi znašel predsednik zveze Drago Lovenjak iz Gornjih Slaveč, ki je prav tako drugi mandat svetnik občinskega sveta v Kuzmi. Kriminalisti preiskujejo, kam je izginil denar z računa gasilske zveze. V prostorih Občine Kuzma, kjer ima gasilska zveza sedež, so že opravili hišno preiskavo. Po naših podatkih je izpuhtelo 7.500 evrov, denar pa je menda z računa dvigoval prav Lovenjak. V zvezi je pet prostovoljnih gasilskih društev, za njihovo delovanje je občina lani iz proračuna namenila 16.000, leto prej pa 12.500 evrov. Društva občinski denar običajno porabijo za nakup gasilske opreme in drugih sredstev, potrebnih za zaščito in reševanje. Lovenjak se na naše klice doslej ni odzval, niti ni odgovoril na poslana SMS-sporočila, v katerih smo ga kot predsednika zveze prosili za komentar preiskave.



Alojz Krpič, poveljnik Gasilske zveze Kuzma in tamkajšnje civilne zaščite, je povedal, da so nedavno redno letno skupščino gasilske zveze prav zaradi domnevnih nepravilnosti, povezanih s finančnimi sredstvi, prekinili. V nedeljo se bosta na skupni seji sestali predsedstvo in poveljstvo zveze in določili datum nove, izredne skupščine. »Nadzornemu odboru pa je bilo že na prekinjeni skupščini naloženo, da opravi izredno revizijo delovanja zveze,« je še dejal Krpič. Dodal je tudi, da se kot operativni gasilec ni ukvarjal s financami zveze, če pa je že prišlo do nepravilnosti, to po njegovih besedah ni vplivalo na operativno sposobnost gasilskih enot zveze, če so morale iti na morebitno intervencijo. »Sam sem skrbel za potrebna tehnično-reševalna sredstva in ta smo vedno imeli na voljo,« je poudaril.


Župan Kuzme Jožef Škalič je seznanjen s policijsko preiskavo zaradi domnevnih nepravilnosti v gasilski zvezi. »Od organov zveze sem že zahteval, da temeljito raziščejo vse okoliščine, ki so pripeljale do tovrstnega primera. Kot župan pričakujem temeljito analizo in tudi konkretne ukrepe, ki jih bodo sprejeli na podlagi svojih ugotovitev,« je jasen Škalič.

kriminalisti kuzma gasilci jožef škalič denar