vestnik

(FOTO) Derbi med Muro in Mariborom naporen tudi za policijo. Za red skrbi skoraj 200 ljudi

Vestnik.si, 22. 5. 2022
Jure Zauneker
Pred tekmo Mura Maribor.
Črna kronika

Za policiste ima današnja tekma med Muro in Mariborom elemente srednje velikega ali morda celo velikega tveganja.

Murskosoboška policijska uprava tekme z Mariborom namreč običajno označuje za dogodke srednje velikega ali velikega tveganja, takrat pa na pomoč pokliče tudi enote iz drugih policijskih uprav po Sloveniji. Za red in mir tako na tovrstnih tekmah skrbi med 150 in 200 ljudmi; od rediteljev, varnostnikov in do policistov. Tokrat po neuradnih ocenah skoraj 200.

murska-sobota, pred-tekmo-mura-maribor
Jure Zauneker
Pred tekmo Mura Maribor.

Med policijskimi silami bodo tudi pripadniki posebnih enot, to so policisti, ki so posebej izurjeni za obvladovanje navijaških izgredov. Današnje dogajanje v Fazaneriji bodo policisti nadzorovali tudi s kamerami, večja bo tudi njihova prisotnost po mestu.

murska-sobota, pred-tekmo-mura-maribor
Jure Zauneker
Pred tekmo Mura Maribor.

Policisti v protizgredniški opremi so tako s policijskimi avtomobili že kmalu po 12. uri zavzeli položaje na Trgu zmage in pred bližnjo pošto ter banko. Na Trgu zmage se običajno zbere domača navijaška skupina Black Gringos. Več patruljnih vozil je že pred tekmo krožilo po mestu, policijske patrulje so prisotne še na vpadnicah v Mursko Soboto, posebej iz smeri pomurske avtoceste. Po mestnih ulicah vozi posebno vozilo Generalne policijske uprave, namenjeno snemanju in videonadzoru množic.

murska-sobota, pred-tekmo-mura-maribor
Jure Zauneker
Pred tekmo Mura Maribor.

Policisti tudi poostreno pazijo na Kopališko ulico, kjer so parkirni prostori za gostujoče navijače, za navijaško skupino Viole je predvideno zbiranje na deponiji za mostom čez reko Ledava. Razlagova ulica je že zaprta od 13. ure, policisti so še pred tekmo okrepili nadzor v okolici stadiona. Na delu so tudi policisti - vodniki službenih psov. 

murska-sobota, pred-tekmo-mura-maribor
Jure Zauneker
Pred tekmo Mura Maribor.

Organizator odgovoren za red

Kdo je sploh odgovoren za zagotavljanje varnosti na tovrstnih prireditvah? »Za red in varnost je na športnih prireditvah odgovoren organizator športne prireditve. Policisti intervenirajo šele takrat, ko sta zaradi dogajanja na športni prireditvi ogrožena javni red in mir in organizator varnosti ni več zmožen zagotavljati,« pravi varnostni menedžer Zoran Kuhanec. Organizator mora zagotoviti rediteljsko službo, zdravniško oskrbo in izdelati načrt varovanja prireditve. »Varovanje nogometnih tekem predpisujejo kriteriji Nogometne zveze Slovenije ali mednarodne nogometne zveze. Kriteriji določajo najmanjše število potrebnih varnostnikov, se pa to število lahko poveča v primeru pričakovanja izgredov ali ko se pričakuje večje število navijačev problematičnih klubov. Organizacija varovanja je v domeni tako domačega organizatorja kot varnostne službe in policije, torej v dogovoru in trdnem sodelovanju. Če se pričakuje povečana možnost izgredov, kršitev javnega reda ali kaznivih dejanj, se temu primerno organizira lokalna policija, po potrebi se aktivira še posebna policijska enota,« pravi sogovornik in predstavnik varnostne službe, ki tudi varuje prireditve.

Za vhod na stadion je tokrat potrebna personalizacija (gledale mora ob vstopnici predložiti osebni dokument). Vhod na severno tribuno je okrog igrišča z umetno travo. Iz organizatorja današnje tekme, NŠ Mure še sporočajo, da je prepovedan vnos nevarnih predmetov, vnos in uporaba pirotehničnih sredstev ter prepovedano je nositi tudi podkape.

Tolikšna prisotnost policistov je pričakovana, saj načrtovalci varovanja tekme Policijske uprave Murska Sobota po naših podatkih razpolagajo iz informacijami, da bi lahko domača navijaška skupina Black Gringos in štajerska skupina Viole zaradi dogodkov iz preteklosti prekrižali pesti. 

murska-sobota, pred-tekmo-mura-maribor
Jure Zauneker
Pred tekmo Mura Maribor.

Kako ukrepajo policisti? 

Kot je znano, policisti lahko nasilnim skupinam preprečijo dostop do športne prireditve, tistim navijačem, ki so bili v preteklosti že kaznovani zaradi kršitev na tekmah, pa lahko prepovejo ogled športne prireditve. Policisti lahko izrečejo prepoved udeležbe na športni prireditvi obiskovalcem, ki jih zalotijo pri kršenju javnega reda in miru ter za katere obstoji verjetnost, da bodo kršitev ponovili. Če kaznovani navijač vseeno pride na tekmo, ga čakata globa in odredba, da jo mora nemudoma zapustiti, policist pa bo navijača lahko pridržal do konca tekme. Posamezniku, proti kateremu bo policija zaradi neupoštevanja prepovedi udeležbe na športnem dogodku posredovala dvakrat, lahko preiskovalni sodnik odredi javljanje na policijski postaji ob začetku nadaljnjih prireditev. Policija lahko izreče tudi prekinitev potovanja ali prepoved dostopa do tekme tistemu, ki bo že med potjo razgrajal.

Preberi tudi: Murska Sobota v nedeljo v obsednem stanju. Soboški policisti 28 huliganov poslali nazaj domov v Maribor

Preberi še: Viole razgrajale v središču Murske Sobote, napeto tudi po tekmi, posredovali policisti

policija tekma