vestnik

Dimniški požar v Kraščih opominja na redno čiščenje dimnikov

Vestnik, 13. 11. 2018
Pgd Črna Na Koroškem
Dimniške požare navadno prej opazijo sosedi ali mimoidoči. Fotografije je simbolična. 
Črna kronika

Iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarjajo na povečano število dimniških požarov, ki se zgodijo med kurilno sezono. Do enega je prišlo danes zjutraj v Kraščih. 

V Kraščih je zjutraj prišlo do dimniškega požara, ki se je nato razširil na leseni tram in ladijski pod. Požar so pogasili gasilci iz prostovoljnih društev Krašči in Cankova, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero, na pogorišču pa je ostala požarna straža.


65e1b43d8fda4d2be6820a98cf467a82
Tit Košir
S čiščenjem dimnikov preprečimo nalaganje gorljivih oblog.


"Če v kurilni napravi trdno gorivo zgoreva nepopolno, dimni plini vsebujejo tudi saje in nezgorele ogljikovodike, ki se kot gorljive obloge nabirajo na stenah dimniškeha priključka in dimnika. Če so obloge izpostavljene previsokim temperaturam, na primer dimnih plinov, se vžgejo in gorenje oblog pomeni dimniški požar," pojasnjujejo pri upravi in dodajajo, da so lahko posledice tragične, če se požar iz dimnika razširi na stavbo.

Kako prepoznamo dimniški požar?
Začetni fazo prepoznamo po intenzivnem izhajanju temnega oziroma temno rumenega dima iz dimnika, v intenzivni fazi gorenja oblog pa tudi po iskrah ali celo plamenu na ustju dimnika. Dimniški požar najprej opazimo zunaj stavbe, največkrat ga prej vidijo sosedi ali mimoidoči.

Pri intenzivnem gorenju oblog se v dimniku lahko pojavi tudi bobnenje. Sicer pa debelejše obloge gorijo dalj časa in bolj intenzivno. Če ima dimnik manjšo toplotno upornost, so površinske temperature dimnika višje, zaradi česar lahko nastanejo razpoke, skozi katere v prostore izhaja dim.


6978ba88e19f90ce70e3ce75909f0e23
Shutterstock
Pomembno je redno čiščenje dimnikov.

Pomembno je torej redno čiščenje dimnikov, saj se tako prepreči nalaganje gorljivih oblog v dimniku, ali pa se jih odstrani.

Dimniški požari krašči