vestnik

Gasilci po neurju odstranjevali podrta drevesa in črpali vodo iz objektov

Vestnik.si, 4. 10. 2020
PGD Dolenci
Gasilci so v Šalovcih pospravili drevo.
Črna kronika

V soboto je brez elektrike ostalo več kot 6 tisoč odjemalcev.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničila. Hladna fronta, ki se je v soboto, prek Alp in severne Italije pomaknila nad Slovenijo, je okoli 19. ure dosegla Pomurje. Neurje z močnim vetrom in nalivi je zajelo tudi občino Gornja Radgona, kjer so bili aktivirani domači gasilci in gasilci PGD Orehovci. Divji ples narave se je še razbesnel nad Radenci. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje (št. 112) so gasilci posredovali tudi na levem bregu reke Mure. Na pomoč so jih poklicali v Pušči, Puconcih, Moščancih in Šalovcih. Gasilci so odstranjevali podrta drevesa in črpali vodo iz zalitih objektov. Zaradi izpada električne energije na razdelilnih transformatorskih postajah Mačkovci in Radenci je brez elektrike po podatkih uprave za zaščito in reševanje ostalo 6.300 odjemalcev.

poplave
Jure Zauneker/Vestnik.si
Gasilci. Slika je simbolična.

Po podatkih številke 112 so gasilci posredovali tudi danes. Ob 8.04 so namreč v Lendavski ulici v Murski Soboti posredovali gasilci PGD Murska Sobota, ki so iz podzemnih garaž stanovanjskega bloka izčrpali okoli 2000 litrov meteorne vode. V Murski Soboti so gasilci na dimniku stanovanjske hiše prav tako odstranili dimniško kapo, ki se je poškodovala v neurju. V ulici Kenza Koclja v Radencih je veter podrl drevo čez cesto. O dogodku je bila obveščena pristojna občinska služba. Veter je v Radencih podrl tudi telekomunikacijske drogove. O dogodku je bila obveščena dežurna služba Telekoma Slovenije. Na terenu so bili prav tako delavci Elektra Maribor, ki so odpravili napake izpadov električne energije v RTP Radenci. V naselju Večeslavci v občini Rogašovci pa so gasilci PGD Rogaševci izčrpali meteorno vodo iz kleti stanovanjske hiše.

Kako kaže?

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno nekaj dežja, kakšna ploha pa bo možna tudi v osrednji in južni Sloveniji. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, v Gornjesavski dolini okoli 13 °C.

veter dež neurje