vestnik

Divji ples narave: V ponedeljek 206 klicev na pomoč, izrednih dogodkov 65

ABE, 11. 2. 2020
Nataša Juhnov
Veter v Murski Soboti
Črna kronika

Orkanski sunki so v zadnjih dneh podirali drevje, telefonske in električne drogove ter odkrivali objekte.

veter
Nataša Juhnov
Veter v Murski Soboti

Razmere po nevihti Ciara ali Sabine, ki je prizadela številne evropske države, se umirjajo, niso pa še povsem mirne. Del nevihte je bil tudi močan severozahodni veter, ki je v Pomurju divjal že v sredo, 5. februarja, in jugozahodnik, ki je pihal v ponedeljek. Preteklo sredo so po podatkih agencije za okolje v Sotini sunki vetra na trenutke dosegli celo 82 kilometrov na uro. Včeraj je veter v Murski Soboti pihal s 64 kilometri na uro.

Agencija za okolje je za Pomurje v ponedeljek ob 10. uri razglasila celo rdeči alarm, kar je pomenilo, da so bile vremenske razmere lahko zelo nevarne. Potrebno je bilo ukrepanje, saj so bili mogoči zelo burni meteorološki pojavi, nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so bila prav tako človeška življenja. Alarm je bil po šestih urah preklican, najhujše napovedi vremenoslovcev se na srečo niso uresničile.

Poročilo regijskega centra za obveščanje – številka za klic v sili 112 – vseeno zajema več dogodkov, ki jih je povzročilo slabo vreme. Včeraj so tako prejeli 206 klicev na 112, velika večina je bila povezana z močnim vetrom. Obravnavali so 51 dogodkov, danes do 14. ure pa še dodatnih 14, ki so v večini nastali zaradi močnega vetra.

veterer
Arso
Moč vetra včeraj ob 10.30 uri.

Gasilci in pripadniki civilne zaščite, pa tudi komunalne in dežurne službe elektro- in telekomunikacijskih podjetij v zadnjih dneh večkrat posredovali in odstranjevali posledice zaradi sunkov vetra. V kar 13 pomurskih občinah so morali odstranjevati podrto drevje, popravljali električno in druga omrežja in prekrivali strehe ali dele streh.

veter
Nataša Juhnov
Veter v Murski Soboti

Samo v ponedeljek je v Pomurju pri 28 intervencijah sodelovalo približno 200 gasilcev. Najhuje je bilo v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer je med drugimi močan veter odkril 12 objektov, podrl po dva električna in telefonska droga ter pet dreves. V občini Radenci je močan veter odkril strehe na desetih objektih v Hrašenskem Vrhu, Murskem Vrhu in Račkem Vrhu. V občini Ljutomer so sunki vetra podrli 12 dreves in odkrili šest streh stanovanjskih objektov. V drugih občinah so bile posledice divjega plesa narave manjše. Ponekod je bila v zadnjem tednu dni zaradi silovitega vetra tudi motena še oskrba z električno energijo. Brez elektrike je za dalj časa ostalo 4.664 gospodinjstev in odjemalcev.

veter. 5.2.2020
meteo.si
Povprečni in najvišji sunki vetra v sredo, 5. februarja ob 14.30.

veter neurje