vestnik

Do nasadov celo z mačeto, v zraku je bil tudi dron, konopljo spet vozili s helikopterjem

Vestnik.si, 2. 10. 2020
PU Murska Sobota
Konoplja ob reki Muri
Črna kronika

Na parcelah s konopljo pri Dolnji Bistrici 836 sadik. Ocena je, da bi iz njih lahko pridelali 150 kilogramov marihuane.

Potem ko so v začetku avgusta trije osumljenci prepovedano konopljo gojili na otoku v rokavih reke Mure za Benico pri Lendavi, so policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota konopljo zdaj našli tudi pri Dolnji Bistrici.

konoplja, policija
PU Murska Sobota
Nasadi konoplje ob Muri.

Začelo se je, ko so Policisti Policijske postaje Ljutomer, prejeli podatke policista, ki je opravljal observacijo državne meje s helikopterjem, da je zaznal dva nasada prepovedane rastline konoplje. Ljutomerski policisti so nasada nato v naravi tudi poiskali in locirali pri reki Muri, v zelo poraščenem in skoraj neprehodnem predelu pri naselja Dolnja Bistrica.

DSC_2919
Andrej Bedek
Dejan Ravš

Ljutomerski policisti so o najdenih nasadih obvestili kriminaliste Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota (SKP PU Murska Sobota), ki so prevzeli koordinacijo obravnave primera. Med akcijo so si po naših podatkih pomagali celo z mačeto, da so si skozi goščavo utrli pot do nasadov.

konoplja, policija
PU Murska Sobota
Nasadi konoplje ob Muri.

»V nadaljevanju je bil konec preteklega meseca opravljen ogled kraja kaznivega dejanja, katerega je izvajalo 20 policistov in kriminalistov in pri tem je bilo najdenih skupno 6 nasadov prepovedane rastline konoplja. Pri ogledu jim je bil v pomoč tudi dron. Zaseženih je bilo skupno 836 sadik prepovedane rastline konoplja, velikosti med 2 in 4 metre. Vse navedene rastline, razen zavarovanih povprečnih vzorcev, so bile spravljene v skupno štirinajst PVC vreč. Šest vreč je bilo prepeljanih na bližnjo deponijo, osem vreč pa je ostalo deponiranih na skorajda nedostopnem in neprehodnem območju v neposredni bližini reke Mure, zaradi česar so za pomoč zaprosili policiste Letalske policijske enote, ki so te vreče prepeljali do navedenega platoja,« je akcijo opisal Dejan Ravš, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto SKP PU Murska Sobota.

konoplja, policija
PU Murska Sobota
Nasadi konoplje ob Muri.

Ravš je še dejal, da so bile zasežene rastline v skladu z uredbo o načinu ravnanja z zaseženimi in odvzetimi prepovedanimi drogami komisijsko uničene. »Glede na količino zaseženih rastlin in glede na to kako so bile negovane, ocenjujemo, da bi neznani storilci iz navedenih rastlin pridelali okoli 150 kilogramov kvalitetne prepovedane droge marihuana, s katero bi zaslužili okoli 450.000 evrov. Pomurski policisti v zadevi nadaljujemo z zbiranjem obvestil in dokazov za izsleditev neznanih storilcev,« je še dodal vodja oddelka za organizirano kriminaliteto SKP PU Murska Sobota.

konoplja policija marihuana