vestnik

Do nedelje poostren nadzor nad uporabo lahkih motornih vozil

Vestnik.si, 20. 4. 2022
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Agencija za varnost prometa in Policija letos prvič izvajata nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost voznikov e-skirojev. Ta se je začela že v ponedeljek in bo trajala do vključno nedelje, namenjena pa je ozaveščanju o varni vožnji z e-skirojem in spoštovanju cestnoprometnih predpisov, kar vpliva na izboljšanje varnosti cestnega pometa za vse.

Vse več je namreč prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki e-skirojev, največkrat so povzročitelji nesreč kar sami. Leta 2021 je bilo zabeleženih 109 prometnih nesreč z e-skiroji, v več kot 60 odstotkih so jih povzročili vozniki e-skirojev sami, največ nesreč pa se je zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti. 

Tudi v letošnjem letu, torej od začetka januarja do 12. aprila je bilo v prometnih nesrečah udeleženih že 24 voznikov e-skirojev, v 16 primerih so nesrečo povzročili sami. V omenjenih nesrečah je en voznik e-skiroja umrl, trije so se hudo telesno poškodovali. 

skiro2
Shutterstock
Fotografija je simbolična.

Policisti so zato po vsej državi poostrili nadzor nad uporabo lahkih motornih vozil, med katere sodijo tudi e-skiroji, posebno pozornost pa bodo namenili šibkejšim udeležencem v prometu. Preventivno opozarjajo tudi na pomen upoštevanja pravil, pravilno uporabo prometnih površin, uporabo zaščitne kolesarske čelade za vse voznike do dopolnjenega 18. leta starosti ter na prepovedano uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo, ki zmanjšujejo slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. 

nacionalna-preventivna-akcija e-skiroji
Kaj zdaj berejo drugi