vestnik

(FOTO) Eni prebežniki kar sami poiščejo policiste, nekateri so že večkrat poskušali priti v Pomurje

ABE, 20. 8. 2019
Nataša Juhnov
Zapornice in policijske oči so zarezale v življenje ljudi ob meji v Globoki. Fotografija Nataša Juhnov
Črna kronika

Vse več prebežnikov na območju Pomurja. Včeraj jih je prišlo 13, do 16. avgusta že 334. Lani v enakem obdobju je bilo prebežnikov 100 in v vsem letu 159.

Pomurski policisti so včeraj v okolici Razkrižja prijeli trinajst tujcev, ki so pred tem na nedovoljen način vstopili v Republiko Slovenijo, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota (PUMS). Šlo je za državljane Alžirije, Iraka in Maroka. Po končanih postopkih so bili nekateri tujci že danes ob 9. uri vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Razkrižje, migranti, reka Mura
Nataša Juhnov
Razkrižje je na udaru prebežnikov.

Policisti Policijske postaje Ljutomer so prav tako včeraj blizu Veščice pri Razkrižju opazili ob cesti parkiranega renaulta hrvaških registrskih številk, v katerem je sedelo več ljudi. »Voznik vozila je v trenutku zapustil vozilo in začel bežati v smeri bližnjega gozda. Policist je stekel za njim in ga prijel. V postopku je bilo ugotovljeno, da je državljan Srbije v vozilu vozil šest tujcev, državljanov Iraka, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v Slovenijo. Vozniku sledi kazenska ovadba zaradi suma storitev kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja državne meje,« je sporočila Suzana Rauš s PUMS.

Globoka, migranti,državna meja, meja s Hrvaško, policija, SIMBOL, vojska
Nataša Juhnov
Mejo varujejo mešane patrulje.

Gibina, migranti, mejni prehod,
Nataša Juhnov
Gibina, migranti, mejni prehod,

Do petka, 16. avgusta, so pomurski policisti zaradi nezakonitih prehodov meje s Hrvaško obravnavali 334 tujcev. Lani v enakem obdobju je bilo prebežnikov 100, v vsem letu pa 159. Za mednarodno zaščito (azil) je letos zaprosilo 229 tujcev, pomurski policisti pa so hrvaški varnostnim organom vrnili 93 tujcev. Predaja ujetih prebežnikov običajno poteka vsak dan ob 9. uri na območju mejnega prehoda Gibina.

meja1
Nataša Juhnov
Na krajevnih poteh med Slovenijo in Hrvaško je zaradi poti prebežnikov policijski nadzor postal stalen.

Razkrižje, migranti, reka Mura , policija
Nataša Juhnov
Razkrižje, migranti, reka Mura

Izkušnje s terena kažejo, da prebežniki v skupinah nezakonito prestopajo južno mejo na območju PP Ljutomer, nato pa se na slovenski strani preprosto predajo policistom in zaprosijo za azil. Policisti so prav tako v nekaj primerih imeli opravka že s prebežniki, ki so poskušali večkrat nezakonito vstopiti v Pomurje. Ko so jih slovenski policisti vrnili na Hrvaško, so bili po nekaj dnevih namreč spet ujeti v Pomurju.

Gibina, migranti, mejni prehod, žična ograja
Nataša Juhnov
Bodeča žica v Gibini ne ustavlja prebežnikov. Fotografija Nataša Juhnov

Z ilegalnimi prehodi se srečujejo tudi policisti PP Lendava. Za prebežnike namreč kot pot v Pomurje služi železniški most v Petišovcih.


Razkrižje, migranti, reka Mura
Nataša Juhnov
Reka Mura služi prebežnikom kot oporna točka.
V priporu v Murski Soboti čaka na sojenje zaradi tihotapljenja prebežnikov čez južno mejo v Pomurje 13 obtožencev.

Več pa tudi v novem Vestniku.

meja policija prebežniki razkrižje