vestnik

(FOTO) Cven: Ni prav nobenega razloga za preplah 

ABE, 11. 7. 2019
Pgd Ljutomer
Do izlitja solne kisline je prišlo pred podjetjem Makoter na Cvenu.
Črna kronika

Na Cvenu je iz tovornega vozila iztekla solna kislina. Nevarnosti ni bilo, gasilci in pristojne službe so odpravile posledice. 

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje se je okoli 10. ure v okolici Ljutomera zgodila nesreča z nevarnimi in drugimi snovmi v naravi. Na cesti blizu podjetja Makoter je iz vozila iztekala solna kislina. Voznik, ki je prišel po tovor v podjetje Makoter na Cvenu, je pred raztovarjanjem in še pred vstopom v podjetje opazil, da mu iz tovornega dela vozila izteka solna kislina. Solna kislina sicer ni bila namenjena podjetju Makoter.

38c7a46317b95eaad7d85be6253c66e1
Nataša Juhnov


4d21215e0e689127995a669e1b8bf3f6
Nataša Juhnov

Tovornjak je zato umaknil nazaj na dovozno pot in stran od podjetja ter poklical pomoč. Na kraj so prišli gasilci na čelu s Prostovoljnim gasilskim društvom Ljutomer. Po prvih podatkih naj bi bila na asfaltno cesto iztekla manjša količina kisline, pristojne službe pa so že izvedle primerne ukrepe. Policija je tudi omejila dostop do kraja dogodka.

5e50d835002c8b77dfa34858c3c1f6f0
Pgd Ljutomer
Do izlitja solne kisline je prišlo pred podjetjem Makoter na Cvenu.


Kot je povedal Branko Novak, poveljnik Civilne zaščite Občine Ljutomer, zaradi dogodka ni prav nobenega razloga za preplah, nastala ni niti večja škoda, razen manjših poškodb na asfaltu. "Za ljudi, živali in naravo ni nobene nevarnosti," je poudaril Novak. Solna kislina je iztekla na asfaltno površino, veliko okoli tri kvadratne metre. Hitro so posredovali gasilci, komunalno podjetje pa je odstranilo posledice razlitja.



V podjetju Makoter, direktorica je Milica Makoter, sicer proizvajo embalažo za papirne izdelke, embalažo za prehrambene izdelke, tehnično folijo kot embalažo za pralne stroje, hladilnike in gradbene materiale ter nosilne vrečke. Makoterjeva je za Vestnik.si pojasnila, da je voznik tovornega vozila v njihovo podjetje prišel naložiti tovor za Slovenske železnice - šlo je za vrečke -, ko je opazil, da mu izn kesonskega dela izteka solna kislina, ki je bila namenjena drugemu naročniku. "Voznik je ravnal zelo prisebno, vozilo je umaknil stran od podjetja in na prosto ter poklical gasilce. Naše podjetje ni utrpelo škode, večje škode ni bilo niti drugje," je povedala Makoterjeva.

05a68652db305a245d5656854be71962
Nataša Juhnov

f19cf38bdb84979b63752344e9b54c06
Nataša Juhnov


Solna kislina se sicer v industriji uporablja za nevtralizacijo. Povzroča opekline na koži, razjede in poškodbe oči ter razjede na sluznicah ter draži dihalne organe. V večjih količinah pa je lahko nevarna za okolje.

Izteklo 70 litrov
Ob 10.01 sta se v naselju Cven, občina Ljutomer, na tovornem vozilu predrla dva 50 litrska plastična soda, ki sta vsebovala klorovodikovo kislino. Izteklo je okoli 70 litrov kisline. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer in Murska Sobota, ki so zavarovali kraj nesreče, zatesnili predrta soda, z apnom posipali izteklo tekočino na tovornem vozilu in cestišču, pretovorili ostale sode na drugo vozilo in hladili sode, v katerih je bil aceton, ki se je začel pregrevati. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Gornja Radgona, ki so bili v pripravljenosti v gasilskem domu. Predrta soda in apno s katerim so gasilci nevtralizirali izteklo kislino so prevzeli in odpeljali delavci podjetja Saubermacher. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.
Nataša Juhnov
Do izlitja solne kisline je prišlo pred podjetjem Makoter na Cvenu. 
milica makoter solna kislina narava nesreča