vestnik

(FOTO IN VIDEO) Policisti Viole komaj pregnali z zelenice. Uporabiti so morali tudi solzivec

Vestnik.si, 22. 5. 2022
Jure Zauneker
Konec tekme mura maribor.
Črna kronika

Slavje Mariborčanov v Fazaneriji zaznamovali tudi nasilje gostujoče navijaške skupine.

Včeraj nas je iz Hrvaške dosegla vest, da so morali tamkajšnji policisti uporabiti strelno orožje, s katerim so sprožili več opozorilnih strelov, da so umirili divjanje navijaške skupine Torcida iz Splita. Ugibali smo, ali se lahko to zgodi tudi pri nas. Skoraj se je. Danes je namreč v Murski Soboti vladalo podobno obsedno stanje, kot včeraj v Zagrebu. Že od 12. ure dalje so policijske patrulje bile na več položajih v mestu in mestnih vpadnicah, in to že 5 ur in pol prej, preden se je na stadionu Fazanerija začela za Maribor odločilna tekma za naslov prvaka v 1. SNL.

murska-sobota, konec-tekme-mura-maribor
Jure Zauneker
Konec tekme mura maribor.

Policisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota, katerim so na pomoč priskočili ob policistih PU Maribor celo kolegi iz PU Kranj, pred samim srečanjem niso zabeležili večjih incidentov. Dokaj miroljubno vzdušje na tekmi, ki se je začela ob 17.30, pa je presekal prvi gol Mariborčanov. Ko je v 42. minuti za goste zadel Rok Kronaveter, je večje število pripadnikov gostujoče navijaške skupine Viole preskočilo ograjo na vzhodni tribuni, kamor so jih namestili organizatorji tekme.

murska-sobota, konec-tekme-mura-maribor
Jure Zauneker
Konec tekme mura maribor.

Mariborski navijači so se umaknili šele, ko so kordon pred njimi vzpostavili policisti posebnih policijskih enot, posebej izurjenih za obvladovanje navijaških izgredov. Viole so ob prvem zadetku na zelenico odvrgli tudi večjo število pirotehničnih sredstev. Uradni napovedovalec na tekmi je večkrat pozval, da bodo policisti izpraznili vzhodno tribuni, ampak se to ni zgodilo vse do konca polčasa oziroma do konca same tekme. Razlog? 

murska-sobota, konec-tekme-mura-maribor
Jure Zauneker
Konec tekme mura maribor.

Še več. Čeprav so se ti policisti ob polčasu umaknili, so v 47. minuti spet morali pred Viole. Maribor je zadel za 0 : 2, štajerski organizirani navijači pa so spet poskrbeli za nevšečnosti. Nato se je po zadnjem sodnikovem žvižgu zgodilo pričakovano. Viole so znova vdrle na igrišče, da bi s svojimi nogometaši proslavili naslov prvaka. Ampak ni šlo zgolj za slavje, temveč za provociranje domačih navijačev, tudi organizirane navijaške skupine Black Gringos. Ti so zaslužijo vso pohvalo, saj niso nasedli na provokacije, prav tako kapo dol pred ostalimi domačimi navijači, saj je še dolgo po tekmi odmevalo Mura, ti si naša ljubezen.

mura---maribor
Jure Zauneker
Mura : Maribor

Medtem so se morali policisti ukvarjati z Violami, saj Nogometna zveza Slovenija (NZS) ni želela podeliti pokala za naslov državnega prvaka, dokler se niso z zelenice umaknili gostujoči navijači. Posamezni policisti so pri tem morali uporabiti solzilni plin, izvlekli so tudi palice, varnostniki pa postavili varovalne ograje. Viole so med drugim metale bakle po igrišču in na tribune, prišlo pa je tudi do občasnih konfliktov in fizičnega nasilja med domačimi navijači iz juga in glavne tribune Fazanerije ter Violami.

murska-sobota, konec-tekme-mura-maribor
Jure Zauneker
Konec tekme mura maribor.

Zanimivo bo videti, kako bo tokrat ukrepala NZS. Bo spet levji delež kazni naprtila organizatorju tekme, torej Muri?

photo_2022-05-22_19-21-57
Jure Zauneker
Vroče na tribuni z mariborskimi navijači.

Vprašanja, za kakšen dogodek glede tveganja je policija ocenila tekmo med Muro in Mariborom, koliko ljudi je sodelovalo pri varovanju prireditve, kakšne ukrepe so policisti povzeli pred, med in po tekmi, in zakaj niso odstranili gostujočih navijačev, smo naslovili na PU Murska Sobota. Njihove odgovore objavimo takoj, ko jih prejmemo.

mura maribor viole black-gringos