vestnik

(FOTO) S sodobnim sistemom nad pretežke kombije in tovornjake

ABE, 13. 5. 2020
Nataša Juhnov
Dolinsko.
Črna kronika

Postajališče Dolinsko pri Turnišču je postalo vstopna kontrolna točka za promet iz Madžarske in Hrvaške.

dolinsko, avtocesta, tovornjaki, koronavirus, nadzor-prometa
Nataša Juhnov
Dolinsko.

Policisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota od ponedeljka opravljajo poostren nadzor nad osebnim in tovornim prometom po pomurskem avtocestnem omrežju. V nadzoru je poudarek na ugotavljanju hitrosti vožnje osebnih vozil in splošni kontroli tovornih vozil. Poleg policistov v nadzoru sodelujejo še cestninski nadzorniki in specializirano podjetje, ki opravlja tehtanje vozil. Danes je nadzor tako potekal na nadzorni točki Dolinsko, kjer je že poldrugo leto nekdanje avtocestno postajališče pri uvozu Turnišče v smeri Maribora točka, kjer policija, mobilne finančne/davkarske ekipe, avtocestni cestninski nadzorniki in veterinarska inšpekcija ter tudi druge službe opravljajo nadzor.

dolinsko, avtocesta, tovornjaki, koronavirus, nadzor-prometa
Nataša Juhnov
Srečko Šteiner.

Po besedah inšpektorja za promet Srečka Šteinerja s PU Murska Sobota nadzor poteka, ker se je v obdobju novega koronavirusa, zaradi katerega je marca promet na pomurski avtocesti upadel za 62 odstotkov, promet na avtocesti med Pincami in Mariborom – avtocesta A5 – spet pričel povečevati. Policisti, ki so danes še posebej podrobno pregledovali kombije in tovornjake, nadzor pa bo potekal vse do nedelje, ugotavljajo, da je največ kršitev zaradi preveč naloženega ali nepravilno pripetega tovora. Policistom je v veliko pomoč pri preverjanju prometa nadzorni sistem na avtocestnem odseku Dolga vas. »Sistem je učinkovito predselektivno orodje za merjenje osne obremenitve. Sistem zazna potencialnega kršitelja in rezultate tehtanja skupaj s sliko vozila in registrskimi tablicami posreduje policistom na nadzorni točki,« je razložil policijski inšpektor. Policisti preverjajo še čas trajanje vožnje in počitke, ki jih morajo opraviti vozniki tovornjakov.

dolinsko, avtocesta, tovornjaki, koronavirus, nadzor-prometa
Nataša Juhnov
Dolinsko.

Nadzori na najsodobnejši tukajšnji prometnici skoraj zagotovo nujni, je še pristavil Šteiner, saj se je že zgodilo, da so policisti v svoje lovke ujeli voznika kombija, ki je v vozilu, ki je registrirano za osem oseb, prevažal kar 28 potnikov. Na pomurskem kraku avtoceste A5 policisti prav tako večkrat ustavijo tuje voznike avtomobilov, za katere se potem ugotovi, da so ukradeni. Zelo pogost je še tranzit potnikov, ki po pomurski avtocesti potujejo predvsem v Italijo in Španijo. Vozniki različnih kombijev, najpogosteje Romuni, se namreč preživljajo s prevozi. V omenjeni državi vozijo sezonske delavce, zdomcem pa vse vrste blaga, od kruha do vložene zelenjave. V želji za zaslužkom preprosto tvegajo, da bodo kaznovani, saj v kombiju običajno vozijo več potnikov, kot je dovoljeno, ali pa imajo naloženega preveč tovora.

dolinsko, avtocesta, tovornjaki, koronavirus, nadzor-prometa
Nataša Juhnov
Dolinsko.

Policisti PU Murska Sobota so sicer letos na pomurski avtocesti in tudi na ostalih cestah obravnavali 200 prometnih nesreč, v katerih sta dva človeka izgubila življenje, 11 ljudi je bilo težje poškodovanih in 60 lažje.

promet avtocesta