vestnik

Galex: Jablanovec oproščen, tožilec napovedal pritožbo

T. M., 6. 3. 2020
Nataša Juhnov
Mirana Jablanovca na izreku sodbe ni bilo.
Črna kronika

Z današnjim izrekom oprostilne sodbe se je končalo sojenje nekdanjemu direktorju Galexa Miranu Jablanovcu, ki mu je tožilstvo očitalo poneverbo poslovnih listin, na podlagi katerih je Galexu zagotovil posojila.

V letih od 2010 do 2013 je Jablanovec kot odgovorna oseba podpisal letna poročila družbe, v teh pa so bile popisane tudi zaloge zdravil s pretečenim rokom trajanja. S tem naj bi oškodoval posojilodajalca-Poštno banko Slovenije in banko Raiffeisen, ki sta Galexu odobrili skupno za 2,3 milijona evrov posojil. Obramba je ves čas trdila, da je šlo v tem primeru za tako imenovane razvojne zaloge zdravil, ki so potrebne za dokazovanje obstojnosti zdravil pri prodaji licenc. Na zadnji obravnavi ta teden je v prid tej razlagi pričal tudi Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo. Tudi okrajni sodnik Stanislav Žižek je presodil, da ni dovolj dokazov za obsodbo Jablanovca, ki ga je oprostil obtožb, oškodovano banko (obe omenjeni banki sta med tem že postali del skupine NKBM) pa napotil na civilno tožbo. 

c77ebfae72a8985565ef07fe89c3ad78
Nataša Juhnov
Z današnjim izrekom oprostilne sodbe se je končalo sojenje nekdanjemu direktorju Galexa Miranu Jablanovcu.

sojenje-v-zadevi-galex
Nataša Juhnov
Okrajni sodnik Stanislav Žižek je presodil, da ni dovolj dokazov za obsodbo Jablanovca.

Argumenti, ki jih je  navajala obramba, niso prepričali okrožnega državnega tožilca Mateja Kučana, ki meni, da bi morale biti omenjene zaloge odpisane, kar sta potrdili tudi izvedenki finančne stroke. Kučan je za Jablanovca za očitana mu kazniva dejanja zahteval enotno kazen leto in pol zapora ter denarno kazen. Kučan je po razglasitvi sodbe že napovedal pritožbo tožilstva. 

sojenje-v-zadevi-galex
Nataša Juhnov
Sojenje v zadevi Galex

sojenje-v-zadevi-galex
Nataša Juhnov
Sojenje v zadevi Galex

galex sodišče