vestnik

Gasilci ponoči iz goreče hiše v Sebeborcih rešili človeka, zjutraj zaradi tlenja vnovič na intervencijo

Vestnik, 1. 5. 2020
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Pomurski policisti so včeraj obravnavali dve kaznivi dejanji, šest prometnih nesreč z materialno škodo, osem kršitev javnega reda in miru, dva požara, pet povoženj divjadi, zasegli pa so tudi vozilo.

Na področju kriminalitete je bila na območju Murske Sobote obravnavana tatvina goriva iz tovornega vozila, na območju Lendave pa tatvina dekoracijskih izdelkov. 

Javni red in mir je bil kršen šestkrat v zasebnih prostorih in dvakrat na javnih krajih. Kršitelji so se ob intervencijah policistov pomirili in s kršitvami prenehali.Na območju Gornjih Petrovec pa so policisti kršitelju zaradi hujših prekrškov v cestnem prometuzasegli osebni avtomobil.

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.

V preteklem dnevu sta bila obravnavana tudi dva požara. Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, je ob 23.45 izven naselja Gančani gorel večji kup navoženih vej in lesa. Požar so pogasili pripadniki PGD Gančani in Beltinci. 

Ponoči, ob 01.58, pa je v Sebeborcih zagorela starejša stanovanjska hiša, v velikosti 50 kvadratnih metrov. Gasilci so med gašenjem v stavbi našli občana, ki so ga reševalci oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Murska Sobota. Požar, vzrok katerega policisti še ugotavljajo, je uničil ostrešje hiše in delno poškodoval notranjost. Njegovo nadaljnje širjenje so preprečili gasilci PGD Sebeborci, Moravske Toplice, Andrejci, Krnci in Martjanci.

Sebeborski gasilci pa so zjutraj, nekaj po 8. uri, zaradi tlenja ponovno intervenirali na prizorišču požara. Še enkrat so pregledali in poškropili ožgane dele hiše. 

pums kronika-pomurskih-policistov