vestnik

(GORIČKI VODOVOD) Župan ni priznal, da je nameraval podkupiti županjo

Vestnik.si, 14. 2. 2022
Andrej Bedek
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je potekal predobravnavni narok proti Francu Šlihthuberju, županu Občine Gornji Petrovci.
Črna kronika

Franc Šlihthuber obtožen kaznivega dejanja dajanja podkupnine.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je potekal predobravnavni narok proti Francu Šlihthuberju, županu Občine Gornji Petrovci. Šlihthuber je obtožen kaznivega dejanja dajanja podkupnine, na naroku pa ni priznal krivde. Tožilstvo mu je v zameno za priznanje krivde ponudilo pogojno kazen eno leto zapora s preizkusno dobo dveh let. Sojenje se z glavno obravnavo začne 21. marca.

franc-šlihthuber, sojenje
Andrej Bedek
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je potekal predobravnavni narok proti Francu Šlihthuberju, županu Občine Gornji Petrovci.

Kot izhaja iz obtožnice, je župan domnevno Cvetki Ficko, županji Občine Grad, ponudil denar v zameno, če mu Občina Grad izplača 70 tisoč evrov nagrade za delo koordinatorja projekta Vodovod sistema B, bolj znanega kot gorički vodovod. Občina Gornji Petrovci je bila prva nosilka projekta, Šlihthuber pa prvi koordinator. Ko so leta 2013 gornjepetrovski občini blokirali bančni račun, so preostale občine deležnice pri projektu pooblastila gornjepetrovske občine prenesle na graško, niso pa določile novega koordinatorja, tako da je to formalno ostal Franc Šlihthuber.

Cvetka Ficko
Nataša Juhnov
Cvetka Ficko

Fickova mu nagrade ni želela izplačati, Šlihthuber je zato tožil občino, a tožbo izgubil. Fickova je takrat na sodišču pojasnila, da Občina Grad na računu nima denarja za poplačilo nalog koordinatorja in da tudi ni nobenih dokazil, da je bilo delo koordinatorja v preteklosti opravljeno. 

Šlihthuber se je v kazenskem postopku znašel po prijavi na tožilstvo po nastopu Fickove v pravdi, kjer je ta med drugim izpovedala: »Kot osebo, ki je odgovorna za delovanje občine in ki je na takem položaju, bi me bilo sram zanikati, da sem rekla, kar ste vi rekli meni. Da naj plačam, kar vam pripada, da bom potem nekaj dobila od tega.« Šlihthuber je na sodišču takrat odločno zanikal, da bi od Fickove zahteval, da mu plača znesek za opravljeno delo, in da je ob tem izjavil, da »bo po plačilu še sama dobila nekaj od tega«.

sojenje franc--šlihthuber podkupnina