vestnik

Goričko: Kriminalisti ovadili dva gasilska predsednika

Andrej Bedek, 26. 6. 2020
Nataša Juhnov
Gasilci. Slika je simbolična.
Črna kronika

Končana je kriminalistična preiskava domnevnih nepravilnosti v eni od gasilskih zvez in v enem od prostovoljnih gasilskih društev na Goričkem.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota so končali preiskavo domnevnih nepravilnosti v Gasilski zvezi (GZ) Kuzma in v Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Domanjševci. Čeprav imen, kdo so ovadeni, Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota v odgovoru za Vestnik.si ni razkrila, smo iz neuradnih, a zanesljivih virov izvedeli, da sta zaradi suma storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja kazensko ovadena Drago Lovenjak, nekdanji predsednik GZ Kuzma, in Dušan Orban, prav tako že nekdanji predsednik PGD Domanjševci.

9ce21ee30ec41b3b6ca8a66b78b7402a
Nataša Juhnov
Gasilci. Slika je simbolična.

Da so se v GZ Kuzma zgodile nepravilnosti, so murskosoboški kriminalisti zaznali že aprila lani, domnevne nečedne posle v PGD Domanjševcih pa so začeli preiskovati februarja letos. Kot smo že poročali, so v primeru GZ Kuzma kriminalisti preiskovali, kam je izginila gotovina z računa kuzemske gasilske zveze. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja se je v preiskavi znašel predsednik zveze Drago Lovenjak iz Gornjih Slaveč, ki je prav tako drugi mandat svetnik občinskega sveta v Kuzmi. Lovenjak je med preiskavo odstopil z mesta predsednika GZ Kuzma. Po naših podatkih je s poslovnega računa GZ Kuzma izginilo 7.500 evrov denarja, denar, ki je na zvezi zmanjkal, pa je domnevno z računa dvigoval prav Lovenjak. Nekdanji predsednik GZ Kuzma se je odzval na naš klic za izjavo o primeru, vendar ovadbe, ki so jo kriminalisti PU Murska Sobota proti njemu podali na Okrožno državno tožilstvo Murska Sobota, ni želel komentirati.

209. člen kazenskega zakonika (KZ) med drugim govori o tem, da »kdor si protipravno prilasti denar, premično stvar ali drug del tujega premoženja, ki mu je zaupano v zvezi z zaposlitvijo ali pri opravljanju gospodarske, finančne ali poslovne dejavnosti ali pri opravljanju dolžnosti skrbnika ali mu je prepuščeno kot uradni osebi v službi, se kaznuje z zaporom do treh let.«

Dušan Orban, predsednik PGD Domanjševci, je prav tako odstopil, ko se je zaradi domnevnih nepravilnosti pri finančnem poslovanju društva znašel pod drobnogled kriminalistov. Po naših podatkih je z računa društva izginilo vsaj 9.000 evrov, denar pa je domnevno z bančno kartico s poslovnega računa društva dvigoval prav Orban. Izginilo je menda še nekaj gotovine iz društvene blagajne. Nekdanji predsednik PGD Domanjševci je po naših podatkih izginuli denar že povrnil, za Vestnik.si pa ni želel komentirati vložene kazenske ovadbe. Orban je sicer tudi svetnik občinskega sveta Občine Šalovci ter podpredsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in predsednik Madžarske samoupravne narodne skupnost občine Šalovci.

policija gasilci ovadba