vestnik

Interventne službe pozivajo k neuporabi pirotehnike

Vestnik, 30. 12. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična
Črna kronika

Jutri po Sloveniji ne bo množičnih silvestrovanj, v veljavi bosta policijska ura in prepoved združevanja. Prav tako je prepovedana prodaja pirotehničnih izdelkov in izvajanja ognjemetov.

Nekateri pirotehnični elementi se sicer prodajajo tudi čez leto, policisti, zdravniki in gasilci pa so že pozvali k premišljeni in varni uporabi tovrstnih sredstev. "Pomislite na svojo varnost, a tudi na druge, ki se jim pirotehnika ne zdi zabavna, jih spravlja v stres ali celo ogroža," sporočajo tudi v luči koronavirusne situacije v slovenskih bolnišnicah. 

Iz Policijske uprave Murska Sobota so pred koncem leta sporočili, da so v obdobju med 1. decembrom 2019 in 10. januarjem 2020 prejeli 27 prijav o uporabi pirotehničnih sredstev. "Policisti so ugotovili različne kršitve določil ZEPI, v nekaterih primerih pa je šlo za dovoljeno uporabo," pojasnjujejo. Zoper kršitelje je bil uveden en hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku, podani so bili štirje obdolžilni predlogi zoper mladoletnike, v eni hišni preiskavi pa so zasegli 211 prepovedanih petard. Skupno so zasegli 290 kosov prepovedanih petard. 

rakete
Arhiv Svet24
Nekateri pirotehnični elementi se sicer prodajajo tudi čez leto, policisti, zdravniki in gasilci pa so že pozvali k premišljeni in varni uporabi tovrstnih sredstev.

Ob koncu leta 2020 so prejeli štiri prijave, ob prihodu policistov na kraj se storilcev ni dalo izslediti, nekateri pa niso vedeli povedati, od kod prihajajo poki. 

pums pirotehnika