vestnik

Iz Ukrajine tihotapil rake

ABE, 5. 2. 2019
FURS
V ukrajinskem kombiju so tovorili tudi rake ozkoškarjevce. 
Črna kronika

Med nadzorom na pomurski avtocesti so uslužbenci mobilnega oddelka Finančnega urada Murska Sobota odkrili 68 rakov tujerodne vrste.

Uslužbenci mobilnega oddelka Finančnega urada Murska Sobota (FUMS) so 29. januarja opravljali nadzor na avtocesti A5, ko so zaustavili kombinirano vozilo ukrajinskih registrskih oznak. V vozilu, ki je bilo natovorjeno z rabljenimi oblačili, prehrambnimi izdelki in plastičnimi okni, so mobilni davkarji med pregledom v eni od kartonskih škatel z rabljenimi oblačili našli tudi plastično posodo, v kateri so bili živi raki.


4d44f6e38c760e6201450be62f6a4870
FURS
V ukrajinskem kombiju so tovorili tudi rake ozkoškarjevce.


»Ker so za prevoz in vnos živali iz tretjih držav predpisana ustrezna dovoljenja, voznik pa za najdene rake ni posedoval nobenih dokumentov, so mu 68 rakov zasegli. Zaradi ugotavljanja vrstne pripadnosti so podatke o zasegu s fotografijami posredovali na Agencijo Republike Slovenije za okolje, ki je izdal mnenje, da gre za vrsto raka ozkoškarjevca, ki sicer ni uvrščen med ogrožene in zavarovane živalske vrste, vendar je tujerodna živalska vrsta v Sloveniji in bi lahko ob izpustu v naravo prišlo do ogrožanja narave in kršenja zakonodaje s področja ohranjanja narave,« so sporočili iz Finančne uprave Republike Slovenije (FURS).

3e6502d90637f6397081d20674155e08
FURS
V ukrajinskem kombiju so tovorili tudi rake ozkoškarjevce.

Davkarji so o zasegu obvestili Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, in sicer njen območni urad Murska Sobota, ki je rake prevzel in jih odpeljal v neškodljivo uničenje.

raki ukrajinec finančni urad uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo r