vestnik

Izobčeni duhovnik obtožen spolnega nasilja. Danes se ni izrekel o krivdi

ABE, 15. 9. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Andrej Zrim bi se moral danes na predobravnavnem naroku izreči o krivdi, vendar je narok odpadel.

Potem, ko je ljutomerskega župnika in dekana ljutomerske dekanije Andreja Zrima cerkveno sodišče že kaznovalo zaradi spolnega nasilja, bi Zrim moral danes stopiti pred Stanislava Juga, sodnika murskosoboškega okrožnega sodišča. Jug je nameraval proti duhovniku opraviti predobravnavni narok, na katerem bi se ta izrekel o krivdi za kazniva dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, in kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja.

36352138bc7152ae2a3a2437ad88e1a3
Nataša Juhnov
Andrej Zrim

A je narok odpadel. Zakaj ni znano, javnost pa je bila zaradi občutljivosti primera in vpletenosti mladoletnih oseb izključena iz naroka. Po naših podatkih je nekdanji ljutomerski župnik obtožen, da je med drugim ministrantke in ostale mladoletnice, ki so se mudile pri verouku nadlegoval tako, da ji je udarjal po zadnji plati, ščipal in žgečkal.

84a73535382d5263aee8e25dc5924618
Nataša Juhnov
Peter Štumpf, soboški škof.

Andreja Zrima je zaradi dejanj na ravni nespodobnega vedenja in neprimernih dotikov murskosoboški škof Peter Štumpf aprila 2018 odstranil s položaja. Decembra 2019 so na spletni strani župnije Ljutomer nato objavili, da je bil Zrim na metropolitanskem cerkvenem sodišču in v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere spoznan za krivega. Z odločitvijo cerkvenega sodišča so mu bili naloženi določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam »in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija«. Pri murskosoboški škofiji smo preverjali, ali je Zrim opravil terapije, a odgovorov še nismo prejeli.

Dogajanje v župniji Ljutomer je takrat dvignilo precej prahu, duhovnik pa se je po izbruhu afere umaknil in se na obtožbe v javnosti ni odzival. Zrim je v preteklosti, ko je bil župnik v Gornji Radgoni, že moral sesti na zatožno klop, saj se je pri verouku fizično enega od veroukarjev. Zaradi tega je bil obsojen na pogojno zaporno kazen.

Marina Vrbnjak
Župnišče v Ljutomeru
duhovnik andrej-zrim cerkev sodišče
Kaj zdaj berejo drugi