vestnik

Izobčeni duhovnik se je izrekel za nedolžnega. Dokler ne bo sodnega epiloga, lahko Andrej Zrim mašuje le sam zase

Andrej Bedek, 29. 9. 2021
Jure Zauneker
Nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima (z očali) na sodišču brani odvetnik Andrej Fijavž.
Črna kronika

Nekdanji ljutomerski župnik in dekan ljutomerske dekanije je obtožen spolnega nasilja.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so v sredo opravili predobravnavni narok za nekdanjega ljutomerskega župnika in dekana ljutomerske dekanije Andreja Zrima, obtoženega kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, in kršitev zoper spolno nedotakljivost z zlorabo položaja.

andrej-zrim
Jure Zauneker
Nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima (z očali) na sodišču brani odvetnik Andrej Fijavž.

Po naših podatkih tožilstvo Zrimu očita, da je nadlegoval ministrantke in mladoletnice pri verouku, tako da jih je med drugim udarjal po zadnji plati, ščipal in žgečkal. Čeprav je bila javnost zaradi občutljivosti primera in vpletenosti mladoletnih oseb na naroku izključena, smo izvedeli, da se je obtoženec pred sodnikom Stanislavom Jugom izrekel za nedolžnega. Zdaj bo proti njemu na sodišču stekla glavna obravnava.

Škofija Murska Sobota se je za Vestnik.si odzvala na narok. »Dokler primer ni sodno končan, gospod Andrej Zrim ne more pastoralno opravljati nobene službe, ne javno ne zasebno. Lahko samo mašuje sam zase v privatni kapeli, brez ljudstva. Po končanem civilnopravnem postopku stopijo v veljavo cerkvenopravna določila glede duhovniškega delovanja gospoda Andreja Zrima,« so na naše poizvedovanje odgovorili iz škofije.

andrej-zrim
Jure Zauneker
Nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima (z očali) na sodišču brani odvetnik Andrej Fijavž. Foto Jure Zauneker

Spomnimo. Decembra 2019 so na spletni strani Župnije Ljutomer objavili vest, da je bil Zrim na metropolitanskem cerkvenem sodišču in v skladu z navodili kongregacije za nauk vere spoznan za krivega. Z odločitvijo cerkvenega sodišča so mu bili naloženi nekateri ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam »in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija«.

Dogajanje v Župniji Ljutomer je dvignilo precej prahu, duhovnik pa se je po izbruhu afere umaknil in se na obtožbe v javnosti ni odzival. V preteklosti, ko je bil župnik v Gornji Radgoni, je že moral sesti na zatožno klop, saj se je pri verouku fizično lotil enega od veroukarjev. Zaradi tega je bil obsojen na pogojno zaporno kazen.

andrej-zrim duhovnik sojenje peter-štumpf
Kaj zdaj berejo drugi