vestnik

Izpoved žrtve pretepa: Zaradi udarcev ima hude glavobole

Andrej Bedek, 23. 7. 2019
Jure Zauneker
Murska Sobota je varno mesto, tudi ponoči, zatrjuje policija. Fotografija je simbolična.  
Črna kronika

Policisti še preiskujejo vse okoliščine nasilnega dejanja na Soboških dnevih.

Moški, star 39 let, najbrž niti v najhujših morah ni pričakoval, da bo po koncertu Vlada Kreslina 21. junija, na prvi dan prireditve Soboški dnevi, končal v urgentnem centru murskosoboške bolnišnice. S prijateljem in njegovim dekletom je odšel na pico in pijačo. »Priznam, popili smo nekaj alkoholnih pijač, nato pa smo odšli v park na Kreslinov koncert. Vse je bilo običajno in mirno, dokler se nismo napotili domov mimo grajske ploščadi. Kar naenkrat nas je obstopilo precej ljudi, ki so nas začeli žaliti,« je izpoved začel 39-letnik, ki zaradi lastne varnosti ne želi biti imenovan. Zmerljivke so kmalu zamenjali udarci. »Dobil sem udarec v glavo iz čistega miru. Padel sem. Ko sem se pobral, sem dobil še enega. Prijatelja so se prav tako lotili, tudi on je končal na tleh,« je nadaljeval sogovornik, ki se ni spomnil, da bi s čimer koli izzval nasilneže. Po zadnjem udarcu je nezavesten obležal na grajski ploščadi.
Na koncertu enajst varnostnikov
Devetintridesetletnik je prst usmeril tudi v varnostno službo, ki je varovala koncert. Kot pove, nobeden od varnostnikov ni posredoval, da bi preprečil pretep ali poklical pomoč. Še več: kot je kasneje izvedel od očividcev pretepa, naj bi bil eden od varnostnikov pred prihodom policije poslal vsaj tri nasilneže stran, menda z besedami, da bo že on poskrbel za vse in zaplet uredil s policijo. Iz Policijske uprave Murska Sobota so sporočili, da je prireditev, na kateri je prišlo do nasilja, »v skladu z izdanim dovoljenjem Upravne enote Murska Sobota varovalo enajst varnostnikov«. Policisti pa pri ravnanju varnostnikov niso ugotovili nepravilnosti.


Policija je prijavo pretepa prejela v soboto ponoči ob 00.48. V prijavi je bilo navedeno, da se je na javni prireditvi v Murski Soboti pretepalo več ljudi, na prizorišču sta ostala dva poškodovana udeleženca, preostali vpleteni v pretep pa so se razbežali. Ob 1.15 je bil 39-letni moški sprejet v urgentni center soboške bolnišnice, zapustil ga je v nedeljo zvečer, ko je odšel v domačo oskrbo. Po podatkih, ki so jih doslej sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota, policisti dogodek obravnavajo kot kaznivo dejanje nasilništva. Za sogovornika in njegovega prijatelja, ki sta jo skupila v pretepu, so policisti ocenili, da sta bila lažje poškodovana.


»Taka je pač policijska klasifikacija poškodb, vendar sam zaradi udarcev čutim močne glavobole. Izbili so mi tudi zob, zato imam zobobole. Po dogodku se je v mene naselil velik strah, zdaj zvečer in ponoči ne upam več v mesto. Zaradi vsega imam nočne more,« je k policijskim podatkom dodala žrtev pretepa. Iz Policijske uprave Murska Sobota so še sporočili, da poteka intenzivna preiskava pretepa. Kot pravi 39-letnik, zdaj čaka, da ga policisti povabijo na prepoznavo napadalcev, ki jih sicer sam na videz pozna. Po družbenih omrežjih je namreč zaokrožil posnetek pretepa. »Gre za osebe, ki so po mojih informacijah že večkrat koga nadlegovale v mestu ali mestnem parku,« je še jasen moški, ki je bil pretepen.



Po oceni Policijske uprave Murska Sobota junijski dogodek ni poslabšal varnosti v mestu. Ocene niso pokvarili niti nočni napadi na naključne mimoidoče v Murski Soboti, ki so se dogajali lani oktobra, napadalci pa so imeli podoben pristop kot nasilneži na odprtju Soboških dnevov. Danes se tovrstni napadi ne dogajajo več, kar je mogoče pripisati večji prisotnosti policistov ponoči v mestu, ki so tudi z zasedami oprezali za nasilnimi storilci. A policiste v opisanih primerih kaznivih dejanj čaka težavno dokazovanje, saj imajo na voljo le izjave prič oziroma najpogosteje samo žrtve in precej manj morebitnih drugih materialnih dokazov.

Jure Zauneker
Murska Sobota je varno mesto, tudi ponoči, zatrjuje policija. Fotografija je simbolična. 
soboški dnevi pretep izpoved žrtve pretepa
Kaj zdaj berejo drugi