vestnik

Jasno je, zmrznjeni trupli pripadata stricu in nečaku. Njuna smrt zavita v tančico skrivnosti

R.T., 27. 1. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Marsikaj še ni jasno, med drugim tudi to, kako sta se premalo oblečena moška sredi meteža znašla v naravnem parku Papuk na Hrvaškem ali kaj sta tam počela. Izginotja starih znancev mož v modrem ni prijavil nihče.

Spomnimo: 

Vzhod Hrvaške je minuli vikend zajelo obilno sneženje. V ponedeljek so med dopoldansko akcijo čiščenja snega v naravnem parku Papuk uslužbenci zimske cestne službe odkrili truplo. Drugo negibno telo je okoli 15. ure odkril 41-letnik, ki se je odpravil do gozdnih delovnih strojev. 

Obe trupli so našli na gozdnem območju med naseljema Slatinski Drenovac in Velika, na približno 600 metrih nadmorske višine ter v bližini planinskega doma Jankovac. Med seboj sta bili oddaljeni približno pet kilometrov.

Čeprav so hrvaški mediji sprva poročali, da gre za migranta, je policija sporočila, da sta umrla 26-letnik in 38-letnik, doma z območja požeško-slavonske županije. Identificirali so ju družinski člani.

Stric in nečak, prvi živel skromno, oba stara znanca policije

Na dan so pricurljale nove podrobnosti, smrt dvojice pa je še vedno zavita v tančico skrivnosti. Marsikaj še ni jasno, med drugim tudi to, kako sta se premalo oblečena moška znašla na Papuku sredi meteža ter kaj sta tam počela. 

Kot poroča hrvaški portal Index, se je izkazalo, da sta pokojna stric in nečak. Starejši moški se je selil, živel naj bi revno. V zadnjem času je živel v vasi Češljakovci, preživljal pa se je na različne načine, saj ni bilo zaposlen. Mlajši je živel v Požegi. Njunega izginotja ni prijavil nihče. 

Oba sta bila sicer zaradi premoženjskih kaznivih dejanj stara znanca mož v modrem. 

Neprimerna oprava za zimske razmere

Na tem območju je zapadlo več kot 30 centimetrov snega, dvojica pa ni bila primerno oblečena za zimske razmere (obute sta imela športne copate, nihče ni nosil jakne ali bunde)

Policija poskuša ugotoviti, kako sta tako neopremljena sploh lahko prišla do lokacije, kjer so ju našli, saj v bližini ni bilo nobenega avtomobila ali drugega prevoznega sredstva. Rezultat obdukcije še čakajo, glede na njuno opravo, je policija prepričana, da sta umrla zaradi posledic podhladitve. 

"Tu je surovo, to je bil primer za podhladitev, veliko snega in močan veter. Nista imela veliko možnosti, če nista bila dobro organizirana," je za HRT dejal Miroslav Mesić, varuh naravnega parka Papuk.

V času pandemije naravni park Papuk poleg planinskih skupin sicer vse pogosteje obiskujejo tudi neizkušeni pohodniki.

Kaj zdaj berejo drugi