vestnik

Kaj bo doletelo tožilko, ki je pijana sedla za volan?

A. B., 2. 12. 2019
Nataša Juhnov
Možne disciplinske sankcije za Šoštaričevo so pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državno tožilstvo ali prenehanje funkcije državnega tožilca. Fotografija Nataša Juhnov
Črna kronika

Tožilka Anica Šoštarič, ki je konec februarja vozila pijana, še čaka na epilog svojega početja.

Ni še znano, kateri disciplinski ukrep bo doletel murskosoboško državno tožilko Anico Šoštarič, potem ko so jo konec februarja policisti zasačili pijano v prometu. Erika Repovž, svetovalka za odnose z javnostmi na vrhovnem državnem tožilstvu, je pojasnila, da so razlogi, da Šoštaričeva še do danes ni dobila disciplinskega ukrepa, procesne narave. Repovževa je dodala, da vrhovno državno tožilstvo na disciplinski postopek nima vpliva, saj ga vodi disciplinsko sodišče oziroma komisija, ki jo sestavljajo ne le tožilci, ampak tudi sodniki. Po naših podatkih je disciplinsko sodišče v zadevi razpisalo že tri obravnave. Prvo julija, drugo septembra in tretjo oktobra, venomer pa se je Šoštaričeva opravičila, vsaj dvakrat z zdravniškimi opravičili.


Čeprav je prekršek naredila v prostem času, je Drago Farič, vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, zanjo predlagal disciplinski postopek. Na vrhovnem državnem tožilstvu so namreč poudarili, da vožnje pod vplivom alkohola prek zakonsko dovoljene meje ne tolerirajo, tudi če je zunaj službenega časa, saj takšno ravnanje tožilca kot javnega funkcionarja krni ugled poklica. Možne disciplinske sankcije za Šoštaričevo so pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državno tožilstvo ali prenehanje funkcije državnega tožilca.

Murskosoboška tožilka je napihala dva promila, s čimer je štirikrat prekoračila dovoljeno stopnjo alkohola za udeležbo v prometu.


V začetku februarja si je podoben spodrsljaj kot Šoštaričeva privoščil tedanji šef mariborskih kriminalistov Robert Munda. Njegovo dejanje je že doživelo epilog. Komisija policije mu je po opravljenem disciplinskem postopku sredi marca resda izrekla zgolj opomin, konec aprila pa je vseeno moral zapustiti vodstveni položaj v mariborski kriminalistični policiji. Uradni razlog za kadrovski premik je bila izvedba organizacijskih ukrepov za zagotovitev učinkovitega dela uprave, ključni neformalni razlog pa je bila prav vožnja osebnega avta v opitem stanju. 

anica-šoštarič tožilka vinjen
Kaj zdaj berejo drugi