vestnik

Kdo je v Lemerju v naravo odvrgel strupene salonitke?

ABE, 15. 8. 2019
Vestnik.si
Kdo je odvrgel salonitke v naravo?
Črna kronika

Nekdo, ki mu je malo mar za sočloveka in okolje, je na poljsko pot pri pokopališču v Lemerju odložil paleto salonitnih plošč.

Še ni znano, kdo je na poljski poti med koruznimi polji blizu pokopališču v Lemerju v naravo odvrgel paleto azbestnih salonitnih strešnih plošč. Jezni so predvsem zaskrbljeni domačini, ker je to storil nekdo, ki mu je malo mar za sočloveka in okolje. Zato v Lemerju tudi pričakujejo ukrepanje ustreznih služb, kot sta okolijska inšpekcija ter medobčinska inšpekcija in redarstvo.


fac9dd698b9d66a722c8ed1731293b36
Vestnik.si
Jezni so predvsem zaskrbljeni domačini, ker je to storil nekdo, ki mu je malo mar za sočloveka in okolje.


Odlagališče za azbestne plošče je sicer v Centru za ravnanje z odpadki v Puconcih (Cerop), kjer salonitke prevzemajo po posebnem protokolu. Za odlaganje ene tone plošč pa je treba odšteti 390 evrov. Mnogi se tudi zato, ko zamenjujejo staro kritino, odločijo, da jim z dvorišča salonitke odpeljejo pobiralci železa in odpadkov iz Madžarske.

adfea832fccbc8a6e041d0dbd73f5ac6
Vestnik.si
Zgodilo se je pri Lemerju.


V Sloveniji sta proizvodnja in prodaja azbestnih izdelkov z zakonom prepovedani že dobrih 20 let, še vedno pa so v uporabi različni materiali in izdelki, ki ga vsebujejo. Azbest je nevaren za človeka, saj so strokovne analize potrdile, da so azbestna vlakna rakotvorna. Človek lahko zaradi vdihovanja azbestnih vlaken zboli za azbestozo in z njo povezanim pojavljanjem raka.

bcbcf4f2b26c43eaed7563148119a0f8
Vestnik.si
V Lemerju pričakujejo ukrepanje ustreznih služb, kot sta okolijska inšpekcija ter medobčinska inšpekcija in redarstvo.

salonitna kritina plošče narava in okolje odpadki inšpekcija