vestnik

Štumpf: "Ko sem rekel neprištevna, nisem rekel zmešana". Pričal župnik Kuhar, ki pravi, da se nadlegovanje nadaljuje, Turk Klemenčičeva se je želela preseliti k njemu

Vestnik, 9. 6. 2020
Nataša Juhnov
Pred sodnika je stopil soboški škof Peter Štumpf.
Črna kronika

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je pred sodnika stopil murskosoboški škof Peter Štumpf, ki ga kot zasebna tožnica toži Lidija Turk Klemenčič, ker je prepričana, da jo je razžalil z besedami, ko je izrekel, da je neprištevna.

»Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo.« To je stavek, ki ga je murskosoboški škof Peter Štumpf izrekel 2. avgusta 2019 za rumeni časopis in zaradi katerih se Lidija Turk Klemenčič iz Murske Sobote počuti razžaljeno. Dejanje je povezano z domnevno afero med 69-letno vernico Turk Klemenčičevo in 38-letnim soboškim župnikom Goranom Kuharjem, potem ko je slednji julija lani v župnijskem listu javnost in vernike obvestil o domnevnem zalezovanju in nadlegovanju.

sojenje, peter-štumpf, lidija-turk-klemenčič
Nataša Juhnov
V petek bo znan epilog sodbe.

"Nisem rekel zmešana"
Kot je škof Štumpf pojasnil na včerajšnji prvi javni obravnavi, je s to izjavo želel zaščititi škofijo in župnika. Kot škofu, predstavniku škofije, se mu ne zdi neprimerno, da je na  tak način zasebno tožilko in vernico škofije označil za neprištevno. Potrdil je, da je izraz »neprištevna« nenavaden in zveni neprimerno, a da je bil izražen v skrajni prisili glede na razmere, ki so postale nevzdržne. »Za prištevne imamo ljudi, ki razumejo pomen in posledice svojih ravnanj. Ko sem rekel neprištevna, nisem rekel zmešana,« je povedal Štumpf in pojasnil na primeru, ko je nekdo v vinjenem stanju in s tem začasno neprišteven za sklenitev zakona. »Če je zasebna tožilka to storila v stanju neprištevnosti, je to za vernika olajševalna okoliščina in lahko zaradi svojega ravnanja v neprištevnem stanju ostane v cerkvenem občestvu. Če pa oseba krši določena cerkvena pravila v prištevnem stanju, pa se za tako osebo lahko reče, da je zlobna oziroma mi pravimo, da je pod vplivom zla, za katerega se svobodno in premišljeno odloča,« je še pojasnil in dodal, da se lahko v tem primeru zoper tako osebo izreče sankcije, enako kot tudi v civilnem pravu.

sojenje, peter-štumpf, lidija-turk-klemenčič
Nataša Juhnov
Ali je šlo za razžalitev, bo znano v petek.

Prav tako je pojasnil, da je ocena prištevnosti dotične vernice, ki jo je dal avtorju članka v rumenem časopisu, del njegove službe, ter ne dejanje razžalitve. »Novinarju nisem dejal svojih izjav zaradi potreb po senzacionalizmu, ampak sem kot škof rimskokatoliške cerkve  vernikom, ki berejo časopis, podal svoje ugotovitve. Gre za zadeve znotraj katoliške institucije,« je še povedal Peter Štumpf. Pri tem se je skliceval tudi na to, da bi Turk Klemenčičeva v primeru, da bi bila v stanju prištevnosti, morala čutiti trpljenje in zlo, ki ga s svojim ravnanjem povzroča župniku.
Doživlja nasilje
»Po tem, ko je bil objavljen ta članek, so se na različnih medijih zoper mene pojavljali žaljivi komentarji. Ko sem hodila po Murski Soboti, so za mano kazali s prstom in govorili, da sem nora. Zaradi tega sem tudi doma doživljala nasilje in ga še sedaj,« pa je dogajanje opisala Turk Klemenčičeva. Ker se počuti žalostno in razžaljeno, se je obrnila na odvetnika Deana Bačiča, saj je želela, da se izve resnica in sliši tudi njena izjava. »V tej zadevi tožim zaradi razžalitve, zaradi fizičnih in psihičnih bolečin,« je povedala pred sodnikom Stanislavom Jugom.

sojenje, peter-štumpf, lidija-turk-klemenčič
Nataša Juhnov
Lidija Turk Klemenčič.

Kot pričo so poklicali župnika Gorana Kuharja
Pred sodnika je kot priča stopil tudi župnik Goran Kuhar, ki se, kot je dejal, zaradi celotne situacije počuti psihično zelo izčrpano. V tej zadevi je spregovoril o okoliščinah v zvezi z objavljenim člankom, v katerem je naveden sporen stavek. Kot je povedal, je škofa sproti seznanjal z dogajanjem, povezanim z domnevnim zalezovanjem Turk Klemenčičeve. »To z zasebno tožnico se je začelo v postnem času meseca februarja ali marca leta 2015, ko so začela prihajati pisma in darila,« je povedal. Sam jo je večkrat opozoril, da naj s tem preneha, v lanskem letu pa se je začelo dogajati, da zaradi njene prisotnosti  v cerkvi ni bil sposoben maševati, tako da so ga pri tem zamenjali nekdanji kaplan ali ordinariji. Kot je še pojasnil, ga v času objave spornega članka ni bilo na župniji, zato so vprašanja padla na ordinarija. Dejanja Turk Klemenčičeve je označil za nenormalna ter opozoril, da se nadaljujejo, saj naj bi se minulo sredo želela preseliti k njemu.
Če je v tem primeru šlo za dejanje razžalitve bo znano ta petek, ko bo sodnik izrekel sodbo.
Zgodba o domnevnem zalezovanju murskosoboškega župnika Gorana Kuharja je izbruhnila julija lani, ko je Kuhar objavil obvestilo v Župnijskem listu Stolne župnije svetega Nikolaja. »Že nekaj časa po Murski Soboti krožijo različne govorice o meni, širi jih gospa iz naše župnije, ki me že nekaj časa zalezuje. V teh govoricah poročena gospa in babica zatrjuje, da ima z mano poseben odnos, da bo živela z menoj in da bom zaradi tega pustil duhovništvo. Poleg tega je sovražna do vsake ženske, s katero se pogovarjam, in jih potem ustrahuje. Zaradi teh dogodkov sporočam in zagotavljam: s to gospo nimam nobenih odnosov, zaradi te gospe nikoli ne bom zapustil duhovništva, še manj pa, da bi s to gospo živel. Vse njene govorice so laži, ki so plod pokvarjene in bolne domišljije. Prosim vas, da jim ne nasedate,« je takrat zapisal Kuhar.
lidija-turk-klemenčič peter-štumpf goran-kuhar razžalitev