vestnik

Kriminalist Policijske uprave Murska Sobota, ki bi streljal na pobiralce starega železa, na sodišču ni priznal krivde

ABE, 9. 10. 2020
Nataša Juhnov
Obtoženi kriminalist v policiji službuje 20 let. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Kriminalista preganja posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva, pristojen za obravnavo kaznivih dejanj, če jih storijo uradne osebe.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je prejšnji teden potekal predobravnavni narok za enega od kriminalistov Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota, ki je obtožen dveh kaznivih dejanj, in sicer grožnje ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksploziva.

murska-sobota, sodišče, notranjost, simbolne
Jure Zauneker
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je prejšnji teden potekal predobravnavni narok za enega od kriminalistov Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota. Fotografija je simbolična.

Kriminalista preganja posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva, pristojen za obravnavo kaznivih dejanj, če jih storijo uradne osebe, pri katerem smo preverjali podrobnosti primera, med drugimi, kakšna kazenska sankcija je bila ponujena obtožencu v zameno, če bi priznal krivdo. Iz oddelka so na naše poizvedovanje pojasnili, da nam odgovorov ne morejo posredovati, ker menijo, da je posredovanje informacij o glavni obravnavi, ki je še v teku in izven glavne obravnave, v pristojnosti sodišča.

Iz Okrožnega sodišča Murska Sobota pa so na več vprašanj za Vestnik.si odgovorili le, da obtoženi na predobravnavnem naroku ni priznal krivde. Kazenski zakonik sicer za kaznivo dejanje grožnje predvideva denarno kazen ali kazen do enega leta zapora. Za nedovoljeno proizvodnjo in promet orožja in eksploziva pa je zagrožena kazen od šestih mesecev do pet let zapora.

dd10dd3b1f94233d9a821a8867eae9e7
Nataša Juhnov
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je prejšnji teden potekal predobravnavni narok za enega od kriminalistov Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota. Fotografija je simbolična.

Ob puškah tudi detonatorji

Kriminalist Policijske uprave Murska Sobota, ki v policiji službuje 20 let, je po naših podatkih kaznivega dejanja grožnje obtožen, ker je decembra 2019 v domači vasi domnevno zagrozil trem tujcem, pobiralcem starega železa. Zagrozil jim je menda, da bo šel po puško in jih bo ustrelil. Tujci so po dogodku kriminalista prijavili na policijski postaji, pregon pa je nato prevzel posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva, pristojen za obravnavo kaznivih dejanj, če jih storijo uradne osebe. Po naših podatkih je bila v postopku opravljena hišna preiskava, med katero naj bi bili v hiši kriminalista ob več kosih orožja, med njimi je menda bilo več pušk, za katera ima vsa potrebna  dovoljenja, našli še okoli 50 vadbenih detonatorjev, ki so prepovedani. Tožilci posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva so zato kriminalista obtožili še kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksploziva. Obtoženčev odvetnik je sicer na predobravnavnem naroku po naših podatkih zahteval izločitev dokazov, pridobljenih med hišno preiskavo, ker so menda bili pridobljeni nezakonito.

kriminalist sojenje policija