vestnik

Kriminalisti po skoraj 5 mesecih še vedno preiskujejo Leljakov klic na 112. Čakajo na odgovore vseh pristojnih organov

ABE, 31. 3. 2023
FB Roman Leljak
Gasilski alarm, ki ga je v Radencih sprožil župan, še vedno nima epiloga.
Črna kronika

Radenski župan je še vedno pod drobnogledom kriminalistov zaradi morebitnega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost.

Roman Leljak, župan Občine Radenci, je novembra lani med volilno kampanjo razburil slovensko javnost, ko je s klicem na 112 »preverjal pripravljenost gasilcev« in sprožil nenapovedano gasilsko vajo. O tem smo med slovenskimi mediji kot prvi poročali na naši spletni strani Vestnik.si. Leljak je klical na številko 112, rekoč, da gori objekt v radenskem parku, požara pa dejansko ni bilo. Na klic na pomoč so se odzvala vsa prostovoljna gasilska društva v občini, nekateri gasilci so zaradi domnevnega požara odšli iz služb, en gasilec pa je zaradi tega, ker je hitel na »požarišče«, prejel globo zaradi prehitre vožnje.

gasilci, radenci, alarm, roman-leljak
FB Roman Leljak
Gasilski alarm, ki ga je v Radencih sprožil župan, še vedno nima epiloga.

Kar sam sporočil prek družbenega omrežja

Da je sprožil gasilsko vajo, je Leljak sporočil kar sam prek družbenega omrežja. »Danes sem ob 8.28 s klicem na 112 sprožil vajo za vsa gasilska društva v občini. O vaji je bil obveščen samo komandir policije. Prvo društvo je bilo na kraju ‘požara’ v 16 minutah, vsi ostali v času do 30 minut. Pisno analizo vaje bodo izvedli gasilci sami in z njo seznanili župana. Čestitam gasilcem. Fantje so res v pripravljenosti in poznajo svoje humano delo. Občanom se opravičujemo za vznemirjanje,« je zapisal v objavi na Facebooku 8. novembra lani.

Leljakovo prijavo je takrat pod drobnogled vzela tudi policija. Na Policijski upravi (PU) Murska Sobota smo zdaj preverili, kaj so doslej ugotovili. Suzana Rauš, tiskovna predstavnica murskosoboške PU odgovarja, da več kot pet mesecev po prijavi epiloga preiskava še vedno ni končana. »Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota v predmetni zadevi na območju Upravne enote Gornja Radgona še vedno zbirajo obvestila v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost tako, da je zadeva še v fazi preiskave, saj še nismo prejeli vseh odgovorov pristojnih organov,« odgovarja uradna govorka pomurske policije.

Screenshot_20221113-085314_Messages
Vestnik.si
Gasilci iz Občine Radenci so na svoje mobilne telefone prejeli SMS-sporočilo »Požar park Vila Marija Radenci Radenci.«

309. člen kazenskega zakonika pravi, da kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let.

Gasilci: Šlo je za unikum

Boris Ivanič, poveljnik Gasilske zveze (GZ) Radenci, je novembra za Vestnik.si izjavil, da zveza ni bila obveščena o nameri župana, da sproži alarmiranje občinskih gasilcev, Leljak pa s predstavniki zveze ni komuniciral niti po koncu dogajanja. Ivanič je tudi sam prejel SMS-sporočilo o požaru. Po njegovih podatkih se je na klic odzvalo 35 gasilcev, od tega jih je bilo enajst takih, ki so bili v službi, a so vseeno odšli na intervencijo. Ivanič ob tem spomni, da zakon o gasilstvu v 25. členu določa, da prostovoljnemu gasilcu med intervencijo in med usposabljanjem na podlagi poziva pristojnega organa občine ali države pripada nadomestilo plače, ki ga izplača delodajalec v breme občine oziroma države.

gasilci, radenci, alarm, roman-leljak
FB Roman Leljak
Gasilski alarm, ki ga je v Radencih sprožil župan, še vedno nima epiloga.

Takrat smo govorili z več predstavniki GZ iz Pomurja. Strinjali so se, da je šlo v primeru klica radenskega župana na številko 112 in alarmiranja tamkajšnjih gasilcev za zelo nevsakdanji primer oziroma za unikum v gasilski organizaciji. Vseh 21 pomurskih gasilskih zvez vaje za preverjanje delovanja in usposobljenosti gasilskih društev običajno opravlja oktobra, to je v mesecu požarne varnosti. Tovrstne vaje so največkrat napovedane v smislu določitve okvirnega datuma vaje, o tem sta takrat obveščena tudi župan in občinska uprava posamezne občine.

Za vsako sektorsko vajo, to je v primeru večje občine, ali občinsko vajo se izdelata načrt alarmiranja in načrt oziroma elaborat vaje, v katerem se določi sleherna podrobnost vaje, kot so določitev delovnega kanala po prenosni zvezi za komuniciranje med vajo in z regijskim centrom za obveščanje (številko 112), sprejemno mesto za prihod enot in razdelitev zadolžitev, naloge posameznega gasilskega društva na vaji in podobno.

IMG_20221110_104143_702
FB Roman Leljak
Dokument, na podlagi katerega je župan Občine Radenci sklical vajo gasilcev.

Še pred alarmiranjem se načrt vaje in operativno-taktični postopki za potrebe vaje pošljejo v vednost in hrambo regijskemu centru za obveščanje, ki med vajo skrbi za alarmiranje gasilskih društev, ki jih zahteva vodja intervencije oziroma poveljnik vaje, ter za koordinacijo. Po koncu vodstvo posamezne gasilske zveze opravi še analizo vaje na prizorišču.

PREBERI TUDI: Policisti bodo preverili Leljakov klic na 112  in Enajst gasilcev zaradi klica odšlo iz službe

Dani Mauko
Roman Leljak je novembra 2022 znova postal župan Radenec.
radenci roman-leljak klic-na-112 gasilci