vestnik

TKO: Kriminalisti preiskujejo pranje denarja

A. B., 2. 7. 2021
Vanesa Jaušovec
Po naših podatkih je bila nedavno opravljena hišna preiskava na sedežu družbe TKO. Foto Vanesa Jaušovec
Črna kronika

V kriminalistični preiskavi so očitno pod drobnogledom nakazila podjetju iz Dubaja.

Pripadniki oddelka za gospodarsko kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije (SKP) Policijske uprave (PU) Murska Sobota v obširnejši kriminalistični preiskavi v enem od podjetij na območju Upravne enote Murska Sobota preiskujejo sume več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in sum kaznivega dejanja pranja denarja, je za Vestnik potrdila Suzana Rauš iz murskosoboške PU. Po naših podatkih preiskujejo poslovanje murskosoboške družbe Tovarna kovinske opreme (TKO), ki izdeluje komponente za gradbene stroje in drugo gradbeno mehanizacijo. Kriminalisti so po naših podatkih nedavno opravili hišno preiskavo na sedežu družbe v Tišinski ulici, na domačem naslovu direktorja družbe Alojza Bokana in na enem naslovu na območju PU Ljubljana.
TKO je bila nekoč v lasti SCT, poslovnega imperija danes že pokojnega gradbenega mogotca Ivana Zidarja, kriminaliste pa po naših podatkih zanima več nakazil denarja na bančni račun podjetja Najah Fze iz Dubaja, ki ima po poročanju portala Necenzurirano v TKO 98-odstotni lastniški delež. V letih 2019 in 2020 je dubajsko podjetje iz Slovenije prejelo 300.000 evrov, denar pa mu je TKO nakazala na račun v davčni oazi Mauritius v Indijskem oceanu, je poročal portal. Zadnje nakazilo je bilo opravljeno 30. marca lani, ko je TKO na račun podjetja iz Dubaja nakazala 33.000 evrov. »Šlo je za izplačilo bilančnega dobička v skladu s sklepom družbenika. Izvedeno je bilo na račun družbenika, ki ga ima odprtega pri svoji poslovni banki in nam ga je posredoval,« je za portal aprila lani pojasnil Alojz Bokan. 
Pri Necenzurirano.si pa so zaradi nakazil prepričani, da se je Ivan Zidar skrivoma financiral iz davčnih oaz, kamor je umaknil preživele družbe propadlega SCT. Ključno vlogo v teh denarnih tokovih je imela prav TKO, ki jo je Zidar tik pred svojim osebnim stečajem prepisal na podjetje v Dubaju. Po neuradnih informacijah portala so Zidarju v podjetju TKO zagotavljali tudi uporabo luksuznega avtomobila z voznikom.
Podrobnosti kriminalistične preiskave in poslovanja s podjetjem iz Dubaja smo hoteli preveriti pri direktorju TKO, vendar ta do oddaje prispevka v tisk ni odgovoril na naša vprašanja, poslana po elektronski pošti, niti se ni odzval na telefonske klice.
policija kriminal