vestnik

Krivolovce ne ustavi niti koronavirus, jeleni padajo zaradi salam

ABE, 4. 4. 2020
Niko Časar
Pomurska divjad je tudi tarča krivolovcev. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Policisti iščejo neznanca, ki je v Veliki Polani na črno uplenil divjo žival. Škoda, ki jo zaradi na črno uplenjene divjadi utrpijo lovske družine, običajno ni majhna.

Policisti Policijske postaje Lendava obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja nezakonitega lova v škodo Lovske družine Velika Polana. »Na podlagi zbranih obvestil in ogleda kraja kaznivega dejanja je bilo ugotovljeno, da je do sedaj neznani storilec nezakonito uplenil divjad. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil o neznanem storilcu,« je sporočil Dejan Bagari, vodja operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Murska Sobota. Pomurski policisti v enem letu obravnavajo do deset primerov nezakonitega lova.

Prepoved gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih ter gibanja izven občine stalnega prebivališča ne velja za lovce, ki izvajajo zakonsko predpisane naloge. Prepoved tako ne velja lovce lovske družine, ki imajo sklenjeno koncesijsko pogodbo, naloge trajnostnega gospodarjenja z divjadjo pod pogoji javne službe. Seveda pa morajo tudi lovci upoštevati vse ostale že sprejete ukrepe, kot sta ohranjanje varne razdalje do drugih oseb in uporaba zaščitnih sredstev in ukrepe, kot so že navedeni v objavljenih priporočilih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Po besedah predsednika Zveze lovskih družin (ZLD) Prekmurja Ludvika Rituperja izredne razmere zaradi epidemije niso ustavile krivolovcev. »Krivolov je žal pogost pojav v prekmurskih gozdovih, vsako leto je takih primerov več. Krivolovci so tudi zelo prefinjeni, kajti na svojem orožju uporabljajo celo dušilce zvoka.«

lovci
Shutterstock
Lovci. Slika je simbolična.

Rituper pravi, da se odkrije zelo malo primerov krivolova. Lovci v svojih revirjih po sogovornikovih besedah opažajo, da krivolovci recimo z lendavskega konca prihajajo na krivolov v gozdove na Goričkem ali obratno. Ali je krivolov povezan z letnimi obdobji, je težko oceniti, tako predsednik ZLD Prekmurja, saj se taki primeri dogajajo vse leto. »Gotovo pa je predvsem pozimi več govora o nezakonitem lovu. To je posledica tega, da je pozimi čas kolin in čas za izdelovanje različnih salam.«
Škoda, ki jo zaradi na črno uplenjene divjadi utrpijo lovske družine, običajno ni majhna. Nedavno je eden od lovcev v revirju med Vučjo Gomilo in Fokovci našel odvrženo polivinilasto vrečo z ostanki dveh jelenov, starih okrog 8 let. Krivolovec, ki je nezakonito ustrelil jelena, je Lovsko družino Moravci oškodoval za 4000 evrov.

Do dveh let zapora
Zakonodaja pravi, da se tisti, ki brez dovoljenja ali neupravičeno lovi in ubije ali rani divjo žival ali jo ujame živo, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šest mesecev. Če gre za divjad večje vrednosti ali je dejanje storjeno med varstveno dobo ali v skupini, se lahko storilec kaznuje z zaporom do enega leta. Kdor pa lovi ogrožene ali zredčene vrste divjadi, katerih lov je prepovedan, kdor lovi na način ali s sredstvi, s katerimi se divjad množično pokončuje, ali kdor lovi s pomočjo motornega vozila ali žarometa, se kaznuje z zaporom do dveh let.

divjad policija krivolov
Kaj zdaj berejo drugi