vestnik

Lažno PCT-potrdilo: Inšpektor in kriminalistka izgubila tožbi, zdaj jo bodo preganjali še tožilci

ABE, 6. 3. 2023
Damjana Nemeš
PCT pogoj. Slika je simbolična.
Črna kronika

Boris in Laura Žibrat sta se znašla tudi pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili.

Na oddelku delovnega sodišča Maribor v Murski Soboti sta se končali obravnavi v tožbah, v katerih sta Boris Žibrat, nekdanji inšpektor v sektorju uniformirane policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota, in Laura Žibrat, nekdanja kriminalistična inšpektorica v sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota, tožila ministrstvo za notranje zadeve oziroma slovensko policijo. Policija jima je lani decembra izrekla izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, ker sta med epidemijo koronavirusa domnevno uporabljala lažni PCT-potrdili.

murska-sobota, sodišče, preprodajalci-droge
Jure Zauneker
Na oddelku delovnega sodišča Maribor v Murski Soboti sta se končali obravnavi v tožbah, v katerih sta Boris Žibrat, nekdanji inšpektor v sektorju uniformirane policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota, in Laura Žibrat, nekdanja kriminalistična inšpektorica v sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota, tožila ministrstvo za notranje zadeve oziroma slovensko policijo.

Iz delovnega sodišča v Mariboru so za Vestnik.si pojasnili, »da sta bili v obeh omenjenih zadevah pred prvostopenjskim sodiščem že izdani sodbi in da se obe zadevi nahajata v pritožbenem postopku pred Višjim delovnim in socialnim sodiščem v Ljubljani«. Po naših podatkih sta zakonca Žibrat svoji tožbi izgubila, sodba pa še ni pravnomočna.

118602777_3783539691658942_6949528796951570899_n
Vestnik.si
Boris Žibrat
Boris in Laura Žibrat sta se zaradi domnevno lažnih PCT-potrdil znašla tudi pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Na oddelku so za Vestnik.si pojasnili, da je bil »zoper navedeni osebi vložen obtožni akt, več informacij pa vam ne moremo posredovati, ker nimamo podatka ali jima je bil obtožni akt že vročen in le ta (še) ni pravnomočen.«

Spomnimo. Tedanji generalni direktor slovenske policije Anton Olaj je ob robu hišnih preiskav, ki so lani novembra potekale po več slovenskih krajih pri policistih, ki naj bi imeli lažna PCT-potrdila, poudaril »ničelno toleranco do zaposlenih, ki izvedejo kaznivo dejanje, saj so taka ravnanja nesprejemljiva glede na veljavne predpise in naravo policijskega dela«. Po njegovih takratnih besedah v vrstah policije »ni prostora za policiste, ki izvajajo nezakonita dejanja, hkrati pa to meče slabo luč na policiste in policistke, ki pošteno in predano opravljajo policijske naloge.« Ukrep izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi je takrat zaradi domnevno lažnih PCT-potrdil doletel vsaj šest uslužbencev slovenske policije.

policija boris-žibrat laura-žibrat