vestnik

Na pomurskih cestah manj nesreč, a več poškodovanih pešcev

Vestnik, 2. 10. 2019
Nataša Juhnov
Kot so navedli na PU Murska Sobota, so letos do 30. septembra skupno obravnavali že 594 prometnih nesreč, lani 703.
Črna kronika

Pomurski policisti so do 30. septembra letos obravnavali 594 prometnih nesreč, lani 703.

Z novim študijskim letom se je začela vseslovenska akcija Pešec, v okviru katere policisti izvajajo poostrene aktivnosti za zagotavljanje varnosti pešcev. Do 13. oktobra bodo tudi pomurski policisti posvečali posebno pozornost uporabi odsevnih predmetov, upoštevanju omejitev hitrosti v naseljih, pravilnemu ravnanju v cestnem prometu ter odstopanju prednosti pešcem pred označenimi prehodi s strani voznikov. Prav tako bodo pozorni na kršitve pešcev, preverjali bodo varno hojo in prečkanje cest. Namen preventivnih aktivnosti je opozoriti in osveščati pešce na varno ravnanje v prometu. Pod drobnogledom bodo tudi vozniki motornih vozil na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo, sporočajo murskosoboški policisti.

Kot so navedli na PUMS, so letos do 30. septembra obravnavali skupno 594 prometnih nesreč oziroma 109 manj kot lani. Število nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, se je v primerjavi z lanskim letom povečalo, in sicer s 15 na 20, vendar letos med njimi ni bilo smrtnih žrtev, lani sta življenje na pomurskih cestah izgubila dva pešca. Prav tako se je povečalo število nesreč z lažjimi poškodbami s 4 na 14. A je upadlo število hudo telesno poškodovanih, in sicer s 7 na 5.

Kot še kažejo statistične ugotovitve, se je večina nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, pripetila v naseljih, in sicer letos 14, lani v enakem obdobju pa 10.

pums varnost-pešcev statistika