vestnik

Letos življenje na slovenskih cestah izgubilo 90 ljudi, v Pomurju 1

STA, 17. 11. 2019
Pixabay
V samostojni Sloveniji je namreč na cestah umrlo skupno 7526 oseb, letos 90.
Črna kronika

Danes obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Letos ta poteka pod geslom Življenje ni rezervni del, s tem pa želijo poudariti vlogo in pomen človeka, medsebojnih razmerij in življenjskih vrednot.

Tretjo nedeljo v novembru že več kot desetletje obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Na Zavodu Varna pot so tudi letos pripravili več dogodkov, s katerimi so obeležili današnji dan, so sporočili iz zavoda. V četrtek so dan zaznamovali s prireditvijo ob osrednjem obeležju na Novih Žalah, s katero so poklonili žrtvam prometnih nesreč na slovenskih cestah. Govorniki so poudarili pomen odgovornosti vsakega posameznika za prometno varnost.



Smrt vsakega posameznika v prometni nesreči tako ali drugače prizadene vsaj še sedem njegovih bližnjih, kar pomeni, da to "rano v srcu" v Sloveniji nosi vsaj 50.000 oseb, je opozoril vodja zavoda Varna pot Robert Štaba. V samostojni Sloveniji je namreč na cestah umrlo skupno 7526 oseb, letos 90. 

Tudi v. d. direktorice Agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko je opomnila, da so prometne nesreče "opomnik, kako malo je v prometu treba, da se življenje nepredvidljivo hitro konča, za preživele, svojce in prijatelje pa za vedno spremeni".



Na svojce žrtev prometnih nesreč je v svojem nagovoru spomnila tudi generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. "Vse prevečkrat med podatki o nesrečah ostanejo spregledani svojci, ki izgubijo svoje najdražje ali po nesreči postanejo skrbniki hudo poškodovanih bližnjih," je dejala. Opozorila je, da žrtve prometnih nesreč in njihovi svojci, ki se jim je življenje obrnilo na glavo, s svojo stisko pogosto ostanejo sami. Slovesnosti se je poleg omenjenih udeležilo več svojcev umrlih v prometnih nesrečah, predstavniki Združenja šoferjev in avtomehanikov Slovenije, avtor obeležja na Žalah Marko Marjan Mušič, škof slovenske Evangeličanske cerkve Geza Filo, namestnik muftija Nevzet Porić in ljubljanski nadškof ter metropolit Stanislav Zore.

dan prometna varnost prometna nesreča