vestnik

Ljutomer: Sodniku s kladivom razbil vetrobransko steklo na vozilu

Vestnik.si, 19. 1. 2022
Jure Zauneker
Isti storilec je pred leti z grafiti popisal fasado ljutomerskega sodišča.
Črna kronika

Isti storilec je sodnika leta 2020 tudi fizično napadel.

Sodnik na ljutomerskem okrajnem sodišču Gorazd Tivadar je bil včeraj žrtev napada. Kot je v sporočilu za javnost zapisalo Slovensko sodniško društvo, mu je znani storilec po odhodu s sodišča na parkirišču pred sodno zgradbo vsem na očeh s kladivom povsem uničil obe vetrobranski stekli na osebnem vozilu. "Gre za že drugi napad na sodnika v relativno kratkem času, ki je povezan z njegovo sodniško službo - leta 2020 ga je isti storilec fizično napadel in ga poškodoval," so sporočili. 



Spomnimo, da se je prvi napad na sodnika Gorazda Tivadarja zgodil leta 2020, med sodno obravnavo na okrajnem sodišču na Ptuju.  V obravnavi je sodnik nastopil kot priča. Storilcu so takrat sodili zaradi poškodovanja tuje stvari, saj je pred leti popisal stene in z granitnimi kockami razbil šipe na oknih sodišča v Ljutomeru.Več o napadu si lahko preberete TU

sojenje, andrej-bukovec, simbol, sodišče
Nataša Juhnov
Sojenje

Slovensko sodniško društvo ob tem dogodku omenjenemu sodniku in kolegom na ljutomerskem okrajnem sodišču, ki so bili s tem brutalnim in zavrženim dejanjem tarča ustrahovanja, izreka kolegialno in moralno podporo. Prepričani so, da se tovrstni napadi nikakor ne bodo obrestovali. 

Ker pa je napad na sodnika napad na to, kar sodnik predstavlja – sodno oblast – pristojne institucije, konkretno Ministrstvo za pravosodje, Policijo in Državno tožilstvo, pozivajo, da v okviru svojih pristojnosti naredijo vse, da se sodnikom takoj zagotovi bolj učinkovita varnost, ki bi take incidente preprečila, ter pomoč, če do česa takega kljub vsem ukrepom pride. Prav tako pozivajo k zagotovitvi pregona pregona tovrstnih dejanj po uradni dolžnosti, in k temu, da sekonkretni napad obravnava enako resno, ažurno in odločno, kot če bi se dogodil kateremukoli predstavniku katerekoli veje oblasti (članu vlade, poslancu, sodniku).

"Ob tem skrajnem dogodku opozarjamo na skrb zbujajoče ustvarjanje družbene klime, v kateri se sodnih odločb, sodnikov in sodišč ne spoštuje, pač pa ob vsaki priložnosti na različne načine omalovažuje, kar posredno žal le napeljuje na take oz. podobne incidente," tako Slovensko sodniško društvo. 

ljutomer okrajno-sodišče napad gorazd-tivadar