vestnik

Nekdanji župan, ki toži svojo občino, pravi, da lokalno samoupravo pozna kot očenaš

Andrej Bedek, 10. 7. 2020
Nataša Juhnov
Sodišče v Murski Soboti. Slika je simbolična.
Črna kronika

Drago Vogrinčič zahteva vračilo še 10 tisoč evrov od 53 tisoč evrov, kolikor jih je med županovanjem posodil cankovski občini.

Nekdanji župan Drago Vogrinčič po sodni poti terja od Občine Cankova 10 tisoč evrov. »Denar sem občini posojal kot občan, kot dober gospodar, in to povsem brez obresti. Za posojilo so vedeli tudi člani občinskega sveta. Vsega skupaj je bilo 53.400 evrov, ki so bili na občinski tekoči račun nakazani z mojega osebnega bančnega računa. Zakaj mi še do danes niso vrnili 10 tisoč evrov, kot bi morali, ne vem. Prej so mi namreč redno vračali obroke posojila. Ali je bila to že posledica gonje proti meni pred volitvami v letu 2018, prav tako ne vem. Zato sem se tudi odločil, da dolg izterjam po sodni poti,« je o vloženi tožbi povedal Vogrinčič. Denar je posodil v več obrokih v obdobju od 23. decembra 2015 do 6. oktobra 2016, celotno posojilo je bilo, tako tožnik, namenjeno za poplačilo različnih obveznosti, med drugim za kurjavo in materialne stroške cankovskega vrtca in šole.

7e0bdac10d6468f643152e25605dab44
Aleš Cipot
Drago Vogrinčič je 16 let županoval v Občini Cankova.

Stemnilo se mu je pred očmi


O tožbi bo na okrajnem sodišču v Murski Soboti razsojal sodnik Jožef Kržanko. Vogrinčičev pooblaščenec je odvetnik Dejan Rituper, ki je predlagal, naj sodnik pridobi mnenje izvedenca finančne stroke ter podatke o bančnem prometu med njegovim varovancem in občino.
Na prvem naroku pred enim tednom je tožbi ugovarjal odvetnik Zlatko Herceg, ki zastopa interese cankovske občine. »Nikakor ne obstaja dolg občine do tožnika, ki je sam izvrševal finančna nakazila, za kar ni imel pooblastila ali soglasja občinskega sveta,« je bil oster odvetnik, ki ga je tudi zmotilo, da ga je Vogrinčič prekinjal med narekovanjem ugovora. »Gospod, se lahko umirite, tako se ne morete obnašati na sodišču,« je pozval tožnika. Vogrinčiča je to vznejevoljilo: »Ko poslušam ta vaš konstrukt, se mi je stemnilo pred očmi. Župan sem bil 16 let in lokalno samoupravo poznam kot očenaš. Vi pa se tu delate norca iz mene. Jaz lahko danes mirno spim, medtem ko nekateri ne morejo.« Sodnik Kržanko je moral večkrat povzdigniti glas in oba odvetnika ter tožnika podučiti, da le sodnik lahko skrbi za red v dvorani.

bd4e278a219b08785f65351570caccb0
Aleš Cipot
Danilo Kacijan je po volitvah novembra 2018 postal cankovski župan.

Nista opravila primopredaje
Aktualni župan Občine Cankova Danilo Kacijan, ki je na lokalnih volitvah novembra 2018 premagal Draga Vogrinčiča, je na obravnavi poudaril, da do danes z Vogrinčičem nista opravila primopredaje, saj se ta na njegove pozive ni odzval. »Če bi nekdanji župan novemu županu predal posle, bi bilo morebiti lahko razvidno, da so do njega odprte kakšne obveznosti. Ker nekdanji župan tega ni naredil, prihaja do težav, ki jih bomo morali dolgoročno vsekakor urediti v korist vseh občank in občanov Občine Cankova.« Kacijan je še povedal, da ima tudi sklep aktualnega občinskega sveta, da se znesek, ki ga v tožbi zahteva nekdanji župan, ne plača, da naj se zadeva reši po pravni poti oziroma naj jo rešijo državni organi.
Župan se je dotaknil tudi besednega dvoboja med Hercegom in Vogrinčičem: »Razočaran sem, še več, zelo razočaran, na kakšen način se v sodni dvorani pogovarjamo. Moj namen ni nikogar žaliti, v odgovoru na tožbo nekdanjega župana smo navedli le dejstva. Ta pa so, da na občini nimamo nobenega sklepa in ne pogodb iz tistega obdobja, ki bi bile lahko podlaga za morebitno županovo posojilo in posredno vračilo denarja.«

Sodnik Kržanko je po kratkem razmisleku odločil, da bo oba, tako tožnika kot Kacijana, zaslišal na naslednjem naroku 24. septembra. Takrat je predvideno tudi zaslišanje treh nekdanjih občinskih svetnikov – Danijela Lovenjaka, Mateja Miholiča in Janeza Tišlerja – ter dveh uslužbenk občine Stanke Lülik in Simone Sapač.

tožba cankova sodišče