vestnik

Lovska pravda: Ker ga niso sprejeli v družino, je dobil odškodnino, zdaj pa zaradi razžalitve toži starešino

Andrej Bedek, 22. 11. 2019
Profimedia
Lovec. Slika je simbolična.
Črna kronika

Tadej Bürgermeister iz Puconec zaradi razžalitve zasebno toži Karla Pojbiča, starešino Lovske družine (LD) Križevci. Ker Bürgermeistra križevski lovci niso vzeli v svoje vrste, vendar so pri tem očitno ravnali nezakonito, so mu ponudili odškodnino. Dogovor o sodni poravnavi je bil nato sklenjen, odškodnina je bila izplačana, nesojeni član pa zaradi domnevno izrečene besede Baraba po končani poravnavi zdaj toži Pojbiča.

V ponedeljek bo na okrajnem sodišču v Murski Soboti potekal narok v zasebni tožbi, v kateri Tadej Bürgermeister iz Puconec zaradi razžalitve toži Karla Pojbiča, starešino Lovske družine (LD) Križevci, sicer tudi direktorja murskosoboške družbe Mlinopek. Domnevna razžalitev se je zgodila po sodni poravnavi med Bürgermeistrom in LD Križevci, ker križevski lovci prvega niso želeli oziroma ga naposled marca 2018 niso sprejeli v svoje vrste. LD je zato, ker je pri tem očitno ravnala nezakonito, nesojenemu članu izplačala denarno odškodnino. Po končani poravnavi med sprtimi stranmi letos aprila naj bi bil Pojbič Bürgemeistru rekel Baraba.

murska-sobota, sojenje, karel-pojbič
Nataša Juhnov
Tadej Bürgermeister

Narok v zasebni tožbi je bil razpisan za danes, ki pa je bil zaradi neudeležbe toženca, to je Pojbiča, preložen. Direktor Mlinopeka je namreč danes na konferenci v Ljubljani, je povedal njegov odvetnik Dejan Rituper, udeležba na njem pa je pomembna za podjetje, ki med drugim skladišči državne blagovne rezerve, je še dejal zagovornik. Pojbičev neprihod je vznejevoljil sodnico Simono Vinkovič Škalič, ki bo razsojala v tožbi. Pojbiču namreč izostanka ni opravičila, saj je postregla s podatkom, da se je kot udeleženec na konferenco prijavil 20. novembra, ko je že vedel, tako Vinkovič Škaličeva, da ima 22. novembra zaradi tožbe obravnavo na sodišču.

c8d5a04f347240a4cda3e43c58e9e0ae
Nataša Juhnov
Karel Pojbič

Da se je tako pozno prijavil na konferenco, je Pojbiča branil Rituper, je razlog, ker ni izključil možnosti, da današnja obravnava odpade. Nedavno se je zgodilo, da je dan pred obravnavo, ki jo je že enkrat sodnica razpisala, tožnik poslal opravičilo, da se obravnave ne more udeležiti.

murska-sobota, sojenje, karel-pojbič
Nataša Juhnov
Dejan Rituper

Rituper je zavrnil očitke, da Pojbič želi postopek zavlačevati in je predlagal, naj sodišče narok opravi že v ponedeljek, ko bo toženec vsekakor prišel na sodišče, da bi se izrekel o izrečeni besedi Baraba. Vinkovič Škaličeva je nato narok res razpisala za ta dan. Obe strani je še vprašala, ali lahko spor rešita mimo sodišča – Bürgermeister je tako povedal, da bo odstopil od tožbe, če se mu Pojbič opraviči.

tožba lovci sodišče