vestnik

Lovska pravda: Višje sodišče spremenilo sodbo, starešini za razžalitev (le) pogojna kazen

ABE, 17. 9. 2020
Nataša Juhnov
Karel Pojbič in Dejan Rituper
Črna kronika

Višje sodišče je odločilo, da Karlu Pojbiču zaradi domnevno izrečene besede baraba ni treba plačati 1300 evrov kazni, če v enem letu ne ponovi kaznivega dejanja.

Senat višjega sodišča v Mariboru je sprejel pravnomočno odločitev v pravdi med Karlom Pojbičem, starešino Lovske družine (LD) Križevci, in Tadejem Bürgermeistrom zaradi domnevne razžalitve. Pojbič je 19. aprila lani v prostorih soboškega okrajnega sodišča po sklenjeni sodni poravnavi Bürgermeistru domnevno rekel baraba. Sodnica Simona Vinkovič Škalič je na prvi stopnji Pojbiču naložila 1300 evrov denarne kazni, v sodbi pa je  obrazložila, da je starešina o Bürgermeistru z izrečeno besedo podal negativno vrednostno sodbo in ga je hotel razžaliti, s čimer je posegel v čast in dobro ime tožnika. Zoper njeno razsodbo se je pritožil odvetnik Dejan Rituper, ki je branil Pojbiča.

murska-sobota, sojenje, karel-pojbič
Nataša Juhnov
Tadej Bürgermeister (levo), ki je z zasebno tožbo preganjal starešino LD Križevci, v katero ga niso sprejeli, v zameno pa so mu aprila lani izplačili odškodnino, je v postopku tožbe pričal, da je bil zaradi Pojbičeve poteze prizadet in užaljen.

Višje sodišče je po pritožbi delno spremenilo sodbo okrajne sodnice. Odločilo je, da Pojbiču zaradi domnevno izrečene besede baraba ni treba plačati 1300 evrov kazni, če v enem letu ne ponovi kaznivega dejanja razžalitve. »Teža storjenega kaznivega dejanja in okoliščina, da je bil obdolženec zaradi zavrnjenega rokovanja po sklenjeni sodni poravnavi užaljen, predvsem pa dejstvo, da doslej še ni bil obsojen, utemeljujejo izrek sankcije opozorilne narave, in ne kazni,« je senat višjega sodišča utemeljil svojo odločitev.

murska-sobota, sojenje, karel-pojbič
Nataša Juhnov
Sodnica Simona Vinkovič Škalič

Bürgermeister, ki je z zasebno tožbo preganjal starešino LD Križevci, v katero ga niso sprejeli, v zameno pa so mu aprila lani izplačili odškodnino, je v postopku tožbe pričal, da je bil zaradi Pojbičeve poteze prizadet in užaljen. Priznal je, da je odklonil ponujeno Pojbičevo roko, ko je prišlo po aprilski poravnavi do rokovanja med vpletenima stranema. »To sem naredil zaradi vsega tega, kar so v LD Križevci imeli proti meni, tudi to, da so na podlagi neresničnih izjav o meni sprožili postopek za odvzem orožja. Pojbiču nisem dal prav nobenega razloga, da bi me žalil. Ko je izrekel besedo baraba, sem raje odšel iz dvorane,« je na sodišču izpovedal tožnik.

karel-pojbič-in-dejan-rituper
Nataša Juhnov
Karla Pojbiča je v tožbi zastopal odvetnik Dejan Rituper.

Karel Pojbič je pred Vinkovič Škaličevo večkrat poudaril, da mu je »Bürgermeister z vloženo tožbo povzročil medijski linč in naj sam pri sebi razčisti, zakaj ga noče skoraj nobena organizacija sprejeti v svoje vrste«. Starešina še danes ne ve, zakaj se tožnik ni želel rokovati z njim, saj je sam zastopal lovsko družino, osebno pa ni sprt z njim. Ni se spomnil, da je komu kaj rekel po sodni poravnavi, mogoče pa je, da je sam sebi kaj zamomljal, ker je bil zelo prizadet, ko mu Bürgermeister ni želel seči v roko.

sojenje lovci pravda tožba sodišče