vestnik

Martinovo: Koliko lahko spijete, če sploh, pravijo policisti?

ABE, 10. 11. 2018
Sašo Bizjak
Za volan sedeti le trezni.
Črna kronika

Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva. Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila. 

Že od začetka tedna in vse do nedelje poteka nacionalna preventivna akcija Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki jo vodi Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) in v kateri poleg policije sodelujejo še ministrstvo za zdravje, ministrstvo za izobraževanje in nevladne organizacije. V tem času bodo policisti in občinski redarji preverjali psihofizično stanje voznikov, hkrati pa izvajali tudi številne preventivne aktivnosti. Glavni namen akcije je opozoriti, da alkohol, mamila ali druge psihoaktivne snovi poslabšajo psihofizične sposobnosti za varno sodelovanje v prometu, in spodbuditi ljudi k ničelni toleranci do teh snovi v prometu. Pričakovati, da bodo danes zvečer policisti še posebej pozorni na to, ali je kdo opit sedel v avtomobil.


9cee278a14102911e5b2ad99a689635f
Jure Zauneker
Pričakovati, da bodo danes zvečer policisti še posebej pozorni na to, ali je kdo opit sedel v avtomobil.


Alkohol najprej oslabi sposobnost miselnega presojanja, so še sporočili pomurski policisti. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju ali zožen zorni kot. V prometu se to konkretno kaže v prepočasni ali prehitri vožnji, težjem obvladovanju ali spremljanju smeri vožnje, nevključenih smernih kazalcih, ustavljanju pri zeleni luči ali vožnji ob rdeči luči.


Policisti pa so na svoji spletni strani predstavili praktičen primer, kje so meje pitja. Koliko gramov alkohola bo v naši krvi, je odvisno od več dejavnikov. Podlaga za izračun sta telesna teža in spol. 80 kilogramov težek moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. Torej se razdeli na 56 kilogramov telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 grama na kilogram krvi (promila) ali 0,34 miligrama v litru izdihanega zraka. Kot je znano, morajo imeti vozniki začetniki po veljavni zakonodajiv krvi 0,0 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, preostali vozniki pa do 0,24, če ob tem ne kažejo znakov opitosti.

Sašo Bizjak
Alkohol najprej oslabi sposobnost miselnega presojanja. 
temno alkohol policija promet