vestnik

Megla ovira promet: Če je vidljivost samo 50 metrov, lahko vozite največ 50 kilometrov na uro

Vestnik.si, 23. 1. 2020
Vestnik.si
Megla v prometu. Slika je simbolična.
Črna kronika

Po podatkih policije je pri vožnji v megli najpogostejši vzrok za hude prometne nesreče premajhna varnostna razdalja, zato je pomembno, da vozniki v takih razmerah zmanjšajo hitrost in povečajo varnostno razdaljo.

Policisti opozarjajo, da je v tem obdobju v prometu pogost pojav megla. Po podatkih policije je pri vožnji v megli najpogostejši vzrok za hude prometne nesreče premajhna varnostna razdalja, zato je pomembno, da vozniki v takih razmerah zmanjšajo hitrost in povečajo varnostno razdaljo. Če je vidljivost samo 50 metrov, lahko vozite največ 50 kilometrov na uro. Uporaba meglenk je dovoljena šele takrat, ko se vidljivost zmanjša na 50 metrov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo.

2b538cf01afd540a1c9b1cf0ec906e4d
Nataša Juhnov
Po podatkih policije je premajhna varnostna razdalja najpogostejši vzrok za hude prometne nesreče pri vožnji v megli. Fotografija je simbolična.

V megli je priporočljivo tudi povečati varnostno razdaljo, saj le tako lahko pravočasno zavirate. Če velja v dobrih voznih razmerah pravilo dveh sekund – pri hitrosti 100 kilometrov na uro je razdalja vsaj 54 metrov –, je to v megli bistveno premalo. Priporočljivo je, da je v takem primeru varnostna razdalja vsaj tri sekunde.

promet megla vozila