vestnik

Modri odsevniki služijo za odganjanje divjadi

Vestnik.si, 31. 7. 2019
Nataša Juhnov
Črna kronika

Direkcija RS za infrastrukturo je na najbolj problematičnih odsekih državnih cestah v Pomurju namestila svetlobna odvračala za divjad.

Na nekaterih glavnih cestah v Pomurju so na cestnih smernikih postavljeni modri odsevniki, predmeti, ki služijo za odganjanje divjadi. Gre za projekt Direkcije za infrastrukturo, ki odvračala namešča na odsekih cest, na katerih po statistiki pogine največ divjih živali. Po zadnjem podatku je direkcija za zdaj smernike namestila na 57 kilometrih državnih cest v Pomurju.


5d245fab6919cf5af868314fd1117774
Nataša Juhnov


Odsevniki so zasnovani tako, da v trenutku, ko jih obsvetijo žarometi motornega vozila, odbijajo svetlobo pravokotno na smer vožnje in s tem ustvarijo navidezno svetlobno oviro, ki zmoti in prepreči parkljasti divjadi prečkanje vozišča. Takoj, ko je odsevnik zunaj dosega žarometov, pa postane neaktiven, kar divjadi omogoča varen prehod ceste. Modro barvo namreč divje živali dojemajo kot opozorilno barvo in se je izogibajo, saj se v naravi skoraj ne pojavlja in je tujek v okolici, zato jo živali sprejemajo kot potencialno nevarnost, kar vzbudi naraven čut previdnosti, zaradi česar divjad običajno ne skoči pred avtomobil.

9ddf0bd195268b9249299aff29906353
Nataša Juhnov

Letno sicer na pomurskih odsekih državnih in lokalnih cestah pod kolesi avtomobilov pogine okoli 1000 divjih živali.

promet odsevniki odvračala modra barva